Go Back
Skriv ut
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Blåbärsbullar
Måltid:
Bakning, Bullar, Vetebröd
Kök:
Polskt, Skandinaviskt
Keyword:
polska blåbärsbullar, vetebröd med blåbär
Yield:
14
st
Materials
Bulldegen
700
g
vetemjöl special
ca. 9 dl
150
g
socker
1.75 dl
40
g
färsk jäst
4
dl
mjölk
rumstemperatur
1
st
ägg
3
msk
limocello eller citronsaft
130
g
smör
saltat och mjukt
1
st
ägg till att pensla bullarna
Blåbärsfyllning
1
l
färska blåbär
kan ersättas med frysta blåbär
3
msk
socker
2
msk
potatismjöl
Mandelsmul
3
msk
mandelmjöl
1
msk
vetemjöl
1½
msk
socker
1
msk
smör
Limocelloglasyr
100
g
florsocker
ca. 1.5 dl
2–4
msk
limoncello eller pressad citron
Instruktioner
Deg:
Värm mjölken tills den är ljummen och lös upp jästen i den.
Mät upp vetemjöl och socker i en stor bunke.
Tillsätt mjölkblandningen och ett ägg. Knåda ihop till en smidig deg.
När degen är jämn, tillsätt det mjuka smöret i bitar under fortsatt knådning tills smöret är helt inarbetat.
Degen ska bli luftig och elastisk.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme.
Fyllning:
Blanda blåbären med socker och potatisstärkelse. Rör försiktigt så att bären inte mosas.
Smuldeg:
Smula ihop smör, strösocker, vetemjöl och potatismjöl med fingrarna tills du får en torr och smulig konsistens.
Glasyr:
Rör ihop florsocker med limoncello (eller citronsaft) – en sked i taget – tills du får en lagom rinnande glasyr. Späd med mer vätska vid behov.
Montering:
Dela den färdigjästa degen i 14 lika stora bitar (ca 130 g/st).
Forma varje bit till en rektangel.
Lägg ca 30 g blåbärsfyllning i mitten och rulla ihop till en cylinder.
Placera rullarna med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med uppvispat ägg och strö över smuldegen.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Gräddning:
Förvärm ugnen till 200 °C (varmluft).
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Efter halva tiden, sänk värmen till 180 °C och fortsätt grädda tills bullarna är gyllene.
Låt svalna på galler.
Dekoration:
Ringla glasyren över de ljumna bullarna innan servering.