Go Back
+ servings
Två blåbärsbullar på en vit tallrik, en del av en bulle är skuren för att visa fyllningen.
Print
Inga röster än

Blåbärsbullar

Måltid: Bakning, Bullar, Vetebröd
Kök: Polskt, Skandinaviskt
Keyword: polska blåbärsbullar, vetebröd med blåbär
Yield: 14 st

Materials

Bulldegen

  • 700 g vetemjöl special ca. 9 dl
  • 150 g socker 1.75 dl
  • 40 g färsk jäst
  • 4 dl mjölk rumstemperatur
  • 1 st ägg
  • 3 msk limocello eller citronsaft
  • 130 g smör saltat och mjukt
  • 1 st ägg till att pensla bullarna

Blåbärsfyllning

  • 1 l färska blåbär kan ersättas med frysta blåbär
  • 3 msk socker
  • 2 msk potatismjöl

Mandelsmul

  • 3 msk mandelmjöl
  • 1 msk vetemjöl
  • msk socker
  • 1 msk smör

Limocelloglasyr

  • 100 g florsocker ca. 1.5 dl
  • 2–4 msk limoncello eller pressad citron

Instruktioner

Deg:

  • Värm mjölken tills den är ljummen och lös upp jästen i den.
  • Mät upp vetemjöl och socker i en stor bunke.
  • Tillsätt mjölkblandningen och ett ägg. Knåda ihop till en smidig deg.
  • När degen är jämn, tillsätt det mjuka smöret i bitar under fortsatt knådning tills smöret är helt inarbetat.
  • Degen ska bli luftig och elastisk.
  • Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme.

Fyllning:

  • Blanda blåbären med socker och potatisstärkelse. Rör försiktigt så att bären inte mosas.

Smuldeg:

  • Smula ihop smör, strösocker, vetemjöl och potatismjöl med fingrarna tills du får en torr och smulig konsistens.

Glasyr:

  • Rör ihop florsocker med limoncello (eller citronsaft) – en sked i taget – tills du får en lagom rinnande glasyr. Späd med mer vätska vid behov.

Montering:

  • Dela den färdigjästa degen i 14 lika stora bitar (ca 130 g/st).
  • Forma varje bit till en rektangel.
  • Lägg ca 30 g blåbärsfyllning i mitten och rulla ihop till en cylinder.
  • Placera rullarna med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över smuldegen.
  • Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Gräddning:

  • Förvärm ugnen till 200 °C (varmluft).
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  • Efter halva tiden, sänk värmen till 180 °C och fortsätt grädda tills bullarna är gyllene.
  • Låt svalna på galler.

Dekoration:

  • Ringla glasyren över de ljumna bullarna innan servering.