Blåbärskaka
Saftiga blåbärsrutor med krämig frosting!
Måltid: Bakverk & kakor, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, blåbär, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 243kcal
Kaka:
- 150 gr smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 1,5 dl filmjölk
- 180 gr vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 st lime (finrivet skal och ca 2 msk saft)
- 4-5 dl blåbär
Frosting:
- 75 gr rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 gr kall färskost
Kaka:
Ta fram filmjölken en stund innan du börjar.
Smält smöret, låt svalna en stund.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör sedan ner smöret och filmjölken växelvis.
Sikta ner de torra ingredienserna, pressa i limesaften och rör sakta ihop till en slät smet.
Bred ut smeten i formen och strö över blåbären, tryck ner dem lite i smeten.
Grädda på näst nedersta falsen på 180 grader i ca 30-35 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna och kallna helt.
Frosting:
Vispa det rumsvarma smöret i ca 5 minuter.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa krämigt.
Vispa sedan ner färskosten till en fluffig frosting.
Bred frostingen över kakan och garnera med färska blåbär.
Kalorier: 243kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 2g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 36mg | Natrium: 107mg | Kalium: 53mg | Fiber: 1g | Socker: 23g | Vitamin A: 439IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 24mg | Järn: 1mg