Go Back
+ servings
En bit blåbärskaka med grädde och färska blåbär på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Blåbärskaka

Saftiga blåbärsrutor med krämig frosting!
Active Time1 timme
Måltid: Bakverk & kakor, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, blåbär, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 20
Calories: 243kcal

Equipment

  • 1 form, 25x35 cm

Materials

Kaka:

  • 150 gr smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl filmjölk
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st lime (finrivet skal och ca 2 msk saft)
  • 4-5 dl blåbär

Frosting:

  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 gr kall färskost

Instruktioner

Kaka:

  • Ta fram filmjölken en stund innan du börjar.
  • Smält smöret, låt svalna en stund.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Rör sedan ner smöret och filmjölken växelvis.
  • Sikta ner de torra ingredienserna, pressa i limesaften och rör sakta ihop till en slät smet.
  • Bred ut smeten i formen och strö över blåbären, tryck ner dem lite i smeten.
  • Grädda på näst nedersta falsen på 180 grader i ca 30-35 minuter eller tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna och kallna helt.

Frosting:

  • Vispa det rumsvarma smöret i ca 5 minuter.
  • Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa krämigt.
  • Vispa sedan ner färskosten till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över kakan och garnera med färska blåbär.

Nutrition

Kalorier: 243kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 2g | Fat: 13g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 36mg | Natrium: 107mg | Kalium: 53mg | Fiber: 1g | Socker: 23g | Vitamin A: 439IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 24mg | Järn: 1mg