Blåmusselsoppa med basilika
En klassisk blåmusselsoppa med en liten basilikatwist på den, den här gången, vilket jag aldrig gjort tidigare. Blev riktigt trevligt och gott.
Förberedelser30 minuter minuter
Active Time10 minuter minuter
Total tid49 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Förrätt, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: huvudrätt, musselsoppa, soppor
Yield: 2 portioner
- 1 kg musslor
- 2 schalottenlökar
- 3 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- 1.5 dl torrt vitt vin
- 1.5 dl grädde
- 1 msk smör
- 1 dl basilikablad
- salladslök till garnering
- chiliflakes
Skölj musslorna ordentligt i rinnande kallt vatten. Släng skadade skal, och skal som inte stänger sig om du “knackar” på dem.
Finhacka och fräs lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt musslor och vitt vin. Lägg på lock och ånga tills skalen öppnar sig. Släng alla skal som inte öppnat sig.
Sila ner fonden i en ny kastrull och ta ut köttet ur musslorna. Spara några hela till dekoration.
Tillsätt grädde i fonden och låt koka upp. Vispa i smör och grovhackad basilika och kör soppan med stavmixer tills den skummar ordentligt. Krydda med salt och peppar.
Blanda i musslorna och soppan är klar att serveras.
Garnera med salladslök och ett par hela musslor i skal.
Smaka eventuellt av med lite chiliflakes.