Butternutpumpasoppa
Nu när hösten snart kommer börjar man känna för värmande och ibland lite kryddiga soppor. Den här otroligt goda, men också vackra soppan kommer väl till pass då.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time20 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Förrätt, Middagstips, Soppa, Vegetariskt
Yield: 4 portioner
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor eller gärna 3
- 1 msk sambal oelek Ta lite mer om ni vill ha lite mer hetta.
- 500 g butternutpumpa eller annan pumpa funkar ju också
- 2 dl vatten
- 1 msk grönsaksfond Bongs är kanon
- 0,5 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk torkad timjan
- salt peppar
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl grädde
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 paket bacon
- pumpakärnor
Hacka gul lök och fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med smör, vitlök och sambal oelek.
Skala och tärna upp pumpan till mindre bitar, ha ner i kastrullen och fräs under omrörning. Häll på vatten, fond och kryddor.
Koka ca 15–20 minuter så att pumpan får koka sönder.
Stek baconet knaprigt och rosta pumpafröna i lite salt och olja.
Rör ner crème fraîche och grädde i pumparöran och kör den slät med en mixerstav.
Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt extra kryddor
Toppa med strimlat bacon och rostade pumpafrön.