Go Back
+ servings
Cheesecake med lingon och pepparkaka, skuren och placerad på en träskiva.
Print
Inga röster än

Cheesecake med lingon och pepparkaka

Här kommer ett recept på en cheesecake med smak av lingon och pepparkaka. Receptet kommer ur en kokbok som jag sparat för länge sen men hittar inte originalet, jag har ändrat lite i ursprungsreceptet för att få den som jag önskade. Baka den gärna nån dag i förväg före servering. Jag gjorde den i rektangulär form men det går även bra i en rund springform.
Total tid1 timme
Måltid: Cheesecake, Fika, Jul, Kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, cheesecake, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julkaka
Yield: 8

Materials

  • 150 g smör
  • 300 g pepparkakor

Fyllning:

  • 0,5 st vaniljstång
  • 300 gr Färskost
  • 150 gr crème fraiche
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk pepparkakskryddor malda
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 0,5 dl socker

Topping:

  • 2 dl lingonsylt god sort
  • 1,5 msk vatten

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smält smöret.
  • Mixa pepparkakorna och blanda med smöret.
  • Tryck ut blandningen i botten och rejält upp på kanterna i en form.

Fyllning:

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  • Lägg fröna i en mixerskål med de övriga ingredienserna till fyllningen och mixa till en jämn smet.
  • Häll över i pajskalet.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills den precis har stelnat.
  • Låt kallna helt.

Topping:

  • Smält sylten med lite vatten i en kastrull och häll över kakan.
  • Låt stå en dag.
  • Servera den gärna mer kylskåpskall än för varm.