Go Back
+ servings
En skål med chili con carne, ris, guacamole och grönsallad.
Print
Inga röster än

Chili con carne med ärtguacamole

Kryddig chili con carne med tre sorters bönor och en fräsch ärtguacamole, en perfekt värmande rätt med oväntad twist!
Total tid45 minuter
Måltid: Kött, Köttfärsrecept, Lunch, Middagstips
Kök: Mexikanskt
Keyword: storkok för hela familjen
Yield: 10 portioner

Materials

Chili con carne:

  • 1 kg nötfärs
  • 3 msk olivolja extra virgin
  • 5 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 st röda chili finhackade
  • 2 st gula lökar finhackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar oxbuljong
  • 500 g stora vita bönor
  • 500 g svarta bönor
  • 500 g kidneybönor
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk ceylon kanel
  • 3 msk cajunkrydda
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 dl färsk koriander finhackad
  • Limejuice
  • salt och peppar

Ärtcuacamole:

  • 200 g frysta gröna ärtor
  • 3 st vitlöksklyftor
  • ½ st röd chili eller 2tsk chili flakes
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 msk finhackad koriander eller 1tsk torkade korianderblad
  • limejuice från 2st limefrukter eller 2msk från koncentrat
  • 2 tsk olivolja extra virgin
  • Flingsalt
  • Svartpeppar

Instruktioner

Chili con carne:

  • Hetta upp olivolja i en gryta.
  • Fräs vitlök, gul lök & chili mjukt.
  • Tillsätt färsen och de torkade kryddorna. Låt gå tills färsen får färg. Rör ofta så färsen blir finfördelad. I med tomatpuré och låt steka någon minut.
  • Tillsätt oxbuljongtärningar & passerade tomater. Rör runt.
  • Avsluta med att tillsätta bönorna, kakao, ceylon kanel & den finhackade koriandern.
  • Låt reducera ned till önskad konsistens. Rör då och då.
  • Smaka av med salt, peppar, limesaft & färsk koriander.
  • Servera med ex. ris, sallad, tacochips & yoghurt eller gräddfil.

Ärtguacamole:

  • Börja med att värma på de frysta gröna ärtorna. När de är tinade så kyl ner dem under kallt vatten i ett durkslag.
  • Tillsätt sedan ärtorna med övriga ingredienser, bortsett olivoljan och limejuicen i en matberedare och mixa allt ordentligt. Ca 5min.
  • Tillsätt sedan limejuice och olivolja medans matberedaren går, tills du når önskad konsistens på din guacamole. Den ska vara slät & krämig. Inte rinnande.
  • Smaka av med flingsalt & svartpeppar!
  • Servera till nachos, tacos eller chili con carne.