Go Back
+ servings
Hjärtaformad chokladtårta dekorerad med bär och grädde på en tallrik.
Print
Inga röster än

Chocolate mirror glaze cake

Total tid1 timme
Måltid: Dessert, Efterrätt, Fika, Moussetårta
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladtårta, fest, festlig tårta, fika, fikadags
Yield: 8

Materials

Browniebotten:

  • 100 gr smör
  • 125 gr mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • salt
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjöl

Chokladmousse:

  • 150 gr Marabou fudge & havssalt
  • 1 tsk smör
  • 2 äggulor rumsvarma
  • 3 dl grädde
  • 1,5 gelatinblad

Chokladglaze:

  • 9 gr gelatinpulver
  • 125 g vatten + 3 msk vatten
  • 225 g socker
  • 130 g grädde
  • 30 g kakaopulver

Instruktioner

Browniebotten:

  • Sätt bakplåtspapper i botten på formen och smöra kanterna.
  • Smält smöret och ta av från spisen. Hacka chokladen och låt den smälta med smöret, rör till en jämn smet.
  • Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och rör ihop.
  • Knäck i ett ägg i taget och blanda mellan varje. Vänd ner mjöl till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter tills den är fast i kanterna men forfarande lite lös i mitten.
  • Låt kallna ,gärna över natten.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten.
  • Ta av bunken från värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelantin, rör om med slickepott och blanda väl, tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med slickepott.
  • Häll över boittnen, ställ i frysen och låt den vara där tills glazen är klar, den ska vara helt fryst.

Chokladglaze:

  • Blanda gelatin och 3 matskedar vatten och låt svälla i 5 minuter.
  • Koka 125 g vatten och socker till ca 104 grader i en kastrull.
  • Häll i grädde och kakao och låt sjuda i 5 minuter.
  • Tillsätt gelatin, blanda noggrant och låt sedan svalna till ca 30 grader innan du häller det över den frysta kakan.