Go Back
+ servings
Chokladcheesecake dekorerad med grädde, pepparkakor och bär på en glasskiva.
Print
Inga röster än

Chokladcheesecake med smak av pepparkaka

Jag ville göra något med Marabous juliga choklad med smak av pepparkaka och bestämde mej för att göra en cheesecake igen, det är så gott! Det blir en ganska mild smak av pepparkaka. Vill man ha mer smak så kan man krossa pepparkakor och dekorera med ovanpå tårtan. Jag har dekorerat med vitchokladmoussekupoler som jag hade i frysen sen tidigare och chokladfluff.
Total tid1 timme
Måltid: Cheesecake, Choklad, Jul, Kladdkaka, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, chokladtårta, Jul, julbakning, julbakverk, julkaka, julrecept
Yield: 8 bitar

Equipment

  • 20 cm form

Materials

Botten:

  • 125 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 1,75 dl mjöl
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Cheesecake:

  • 200 gr Marabou mjölkchoklad med pepparkaka
  • 250 gr Färskost
  • 100 gr mascarponeost
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 + 0,5 dl grädde
  • 2 st gelatinblad

Chokladgrädde:

  • 120 gr mjölkchoklad vanlig eller med smak av pepparkaka
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 st gelatinblad

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj en form, 20 cm, och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
  • Smält smöret.
  • Blanda i alla torra ingredienser.
  • Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda ca 20-22 minuter beroende på ugn, den ska vara lite fast i kanten men rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt, gärna i kylskåp över en natt.

Cheesecake:

  • Ta fram alla ingredienser så de inte är kylskåpskalla
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
  • Vispa ihop philadelfiaost, mascarponeost och socker.
  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna.
  • Värm 0,5 dl grädde och smält de urkramade gelatinbladen där i, låt svalna.
  • Vispa 1,5 dl grädde fluffigt.
  • När allt är lite svalnat och inte har för stora temperaturskillnader, vispa sakta ner chokladen i ostblandningen.
  • Vispa sedan ner gelatinblandningen och vänd tillsist ner den vispade grädden.
  • Häll fyllningen i formen med kladdkakan i, gärna klädd med tårtplast runt kanterna, släta till med en palett.
  • Ställ i kylskåp.

Chokladgrädde:

  • Blötlägg gelatinet.
  • Värm grädden och smält chokladen där i.
  • När allt är smält, blanda i gelatinet.
  • Låt stå i kyl minst 6 timmar och vispa sedan upp och spritsa din tårta.Dekorera med pepparkakskross och lingon är gott till.