Go Back
+ servings
En bit chokladglasyrad kaka med blommor på en tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Chokladkolaglaserad kaka

Mjuk sockerkaka toppad med en så god chokladkolaglasyr, det här är en riktigt god kaka! Tack vare hålen man gör efter gräddning så rinner glasyren ner i hela kakan, det är ju ändå glasyren som man mest vill ha, eller hur?Låt glasyren kallna och stelna innan servering!
Total tid1 timme
Måltid: Choklad, Kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: chokladkaka, fika, fikadags, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 8

Equipment

  • 22-24 cm form

Materials

Botten:

  • 75 gr smör
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 st citron eller apelsin
  • 180 gr mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,75 dl vatten kokhett

Chokladkolaglasyr:

  • 200 gr smör
  • 2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakao
  • 0,75 dl sirap
  • 4 dl grädde

Instruktioner

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Tillsätt citronskal (apelsin) och ca 1 msk saft.
  • Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  • Vänd ner det växelvis med det smälta smöret.
  • Vänd ner det heta vattnet.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter.

Chokladkolaglasyr:

  • Koka alla ingredienser i en kastrull under lätt omrörning i ca 15-20 minuter.
  • Det ska tjockna lite.
  • Gör hål i kakan och häll sedan glasyren över kakan och ner i hålen.
  • Låt stelna.