Go Back
+ servings
Två portioner chokladvåfflor med äppelkompott och grädde på vita tallrikar.
Print
Inga röster än

Chokladvåfflor

Total tid30 minuter
Måltid: brunch, Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: frasvåfflor, våffla, våfflor
Yield: 12

Materials

Våfflor:

  • 2 dl mjöl 135 g
  • 30 g kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ägg äggula och äggvita separerade
  • ca. 1 dl socker
  • 35 g smör smält
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk vinäger
  • salt att smaka av

Karamelliserade äpplen:

  • 100 g smör
  • 50 g socker
  • 500 g syrliga äpple
  • 1 tsk kanel

Servering:

  • vispgrädde eller yoghurt
  • florsocker att pudra med

Instruktioner

Våfflor:

  • Blanda de torra ingredienser i en skål.
  • Vispa äggulor med socker och smält smör i en annan skål. Vispa sedan i gräddfilen.
  • Häll i de torra ingredienserna och vispa till en slät smet.
  • Vispa slutligen äggvitorna till ett hårt skum. Blanda sedan försiktig ner skummet smeten med en slickepott.

Karamelliserade äpple:

  • Skär äpplena i klyftor.
  • Smält smöret med sockret.
  • Lägg ner äpplena i sockerblandningen och karamelliserad dem tills de har fått en fin färg men fortfarande är intakta.
  • Smaksätt äpplena med kanel.

Servering:

  • Värm upp våffeljärnet och grädda 12 våfflor.
  • Servera våfflorna med vispgrädde eller yoghurt och pudra med florsocker.