Citronkladdkaka med lakritschips
Citron och lakrits, hur gott är inte det?? En ljuvligt kladdig och syrlig kaka toppas med lite grädde och dessa krispiga lakritschips.
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Godis, Kladdkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fräsch kladdkaka, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka
Yield: 10 portioner (cirka)
Kladdkaka:
- 200 g smör
- 4 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 ägg
- 2 citroner skalet från två och saft från en
Kladdkaka:
Smält smöret.
Tillsätt först sockret och sedan resten av de torra ingredienserna.
Knäck sedan i äggen och rör tills du har en jämn och fin smet.
Tillsätt därefter både citronskal och citronsaft.
Klä bottnen av en springform med bakplåtspapper och smörj sedan kanterna.
Häll smeten i formen och grädda sedan mitt i ugnen på 175 grader i 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha din kaka.
Ta ut kakan och låt den svalna helt.
Höj värmen till 200 grader.
Chips:
Dela lakrislängderna på tre. Sprid ut bitarna på en plåt och ställ in i ugnen. När bitarna smält och börjar bubbla är de klara. Håll koll för de bränns väldigt lätt!
Ta ut plåten och låt chipsen svalna.