Go Back
+ servings
Två skålar med crème brûlée på en träskärbräda med bär i bakgrunden.
Print
Inga röster än

Créme brûlée

Crème brûlée – len vaniljkräm med karamelliserat sockertäcke. En fransk dessertklassiker som imponerar varje gång!
Förberedelser15 minuter
Active Time45 minuter
Total tid3 timmar 4 minuter
Måltid: Bakning, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Sötsaker
Kök: Franskt
Keyword: dessert i glas, efterrätt, efterrättspaj, höstdessert, klassisk efterrätt
Yield: 8 stycken
Calories: 250kcal

Materials

  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • 7 st äggulor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 5 msk råsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  • Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och låt blandningen dra i 10 minuter. Ta sedan bort vaniljstången.
  • Värm vatten till vattenbadet.
  • Vispa ihop äggulor och socker i en skål. Häll sedan försiktigt i gräddmjölken under omrörning tills allt är väl blandat.
  • Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Placera formarna i en ugnsform och häll i det varma vattnet så att det når upp till hälften av formarna.
  • Grädda i mitten av ugnen, i vattenbadet, i ca 45 minuter eller tills brûléerna är fasta. Testa genom att skaka lätt på en form – puddingen ska inte vara flytande i mitten. Låt svalna och ställ gärna formarna i kylen i minst 2 timmar.

Servering:

    Alternativ 1:

    • Strö ett tunt lager råsocker över varje brûlée. Använd en brännare för att smälta och karamellisera sockret till en gyllene yta.

    Alternativ 2:

    • Sätt ugnen på 250 grader, grillfunktion. Placera brûléerna i översta delen av ugnen och grilla dem tills sockret har smält och fått fin färg. Passa noga så att det inte bränns.

    Video

    Anteckning

    Crème brûlée går bra att förbereda fram till steg 7. Då går bra att ha dem i kylen 1-2 dygn innan sista steget för servering görs.

    Nutrition

    Kalorier: 250kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 3g | Fat: 15g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Kolesterol: 59mg | Natrium: 13mg | Kalium: 122mg | Socker: 25g | Vitamin A: 471IU | Kalcium: 88mg | Järn: 0,1mg