Go Back
+ servings
Print
Inga röster än

Dammsugarkladdkaka

Kan detta vara det bästa av två världar?? Kladdig kaka inklädd ett lager dammsugarsmet, och så får man inte missa marsipanen på toppen!
Måltid: Bakning, Efterrätt, Fika, Kakor, kalas, Kladdkaka, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, svenskt fika, variant på kladdkaka
Yield: 10 portioner
Calories: 905kcal

Materials

Kladdkaka:

  • 200 g smör
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 4 ägg

Dammsugarsmet:

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 6 dl sockerkakssmulor
  • 1 - 1,5 tsk arraksarom

Dekoration:

  • 1 marsipanlock
  • 100 g mörk choklad

Instruktioner

  • Börja med smeten till dammsugarna. Blanda alla ingredienserna i en bunke och vispa/knåda ihop till en smet. Låt smeten vila i kylskåpet medan du gör kladdkakan.
  • Smält smöret. Blanda ner sockret och rör om.
  • Tillsätt resterande torra ingredienser och rör om. Knäck ner äggen och rör om noga så du har en jämn och fin smet.
  • Klä botten av en springform (ca. 23 cm) med bakplåtspapper och smörj kanterna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter på 175 grader. Låt svalna helt.
  • Ta ut dammsugarsmeten från kylskåpet och klä in kladdkakan i smeten, försök att få det så jämnt som möjligt. Lättast är om du trycker ut smeten lite i handflatan först.
  • När kladdkakan är helt inklädd i smet, lägg på marsipanlocket och klä in kakan i detta också.
  • Smält chokladen på ett vattenbad. Låt svalna något innan du häller chokladen på kanterna, överskottet kan du sedan ringla över kakan.

Nutrition

Kalorier: 905kcal | Carbohydrates: 138g | Protein: 13g | Fat: 38g | Mättat fett: 23g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Transfett: 1g | Kolesterol: 202mg | Natrium: 669mg | Kalium: 425mg | Fiber: 8g | Socker: 90g | Vitamin A: 1066IU | Kalcium: 92mg | Järn: 7mg