Dammsugarkladdkaka
Kan detta vara det bästa av två världar?? Kladdig kaka inklädd ett lager dammsugarsmet, och så får man inte missa marsipanen på toppen!
Måltid: Bakning, Efterrätt, Fika, Kakor, kalas, Kladdkaka, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, svenskt fika, variant på kladdkaka
Yield: 10 portioner
Calories: 905kcal
Kladdkaka:
- 200 g smör
- 5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 4 ägg
Dammsugarsmet:
- 150 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl florsocker
- 0,5 dl kakao
- 0,5 msk vaniljsocker
- 6 dl sockerkakssmulor
- 1 - 1,5 tsk arraksarom
Dekoration:
- 1 marsipanlock
- 100 g mörk choklad
Börja med smeten till dammsugarna. Blanda alla ingredienserna i en bunke och vispa/knåda ihop till en smet. Låt smeten vila i kylskåpet medan du gör kladdkakan.
Smält smöret. Blanda ner sockret och rör om.
Tillsätt resterande torra ingredienser och rör om. Knäck ner äggen och rör om noga så du har en jämn och fin smet.
Klä botten av en springform (ca. 23 cm) med bakplåtspapper och smörj kanterna. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 25 - 30 minuter på 175 grader. Låt svalna helt.
Ta ut dammsugarsmeten från kylskåpet och klä in kladdkakan i smeten, försök att få det så jämnt som möjligt. Lättast är om du trycker ut smeten lite i handflatan först.
När kladdkakan är helt inklädd i smet, lägg på marsipanlocket och klä in kakan i detta också.
Smält chokladen på ett vattenbad. Låt svalna något innan du häller chokladen på kanterna, överskottet kan du sedan ringla över kakan.
Kalorier: 905kcal | Carbohydrates: 138g | Protein: 13g | Fat: 38g | Mättat fett: 23g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 11g | Transfett: 1g | Kolesterol: 202mg | Natrium: 669mg | Kalium: 425mg | Fiber: 8g | Socker: 90g | Vitamin A: 1066IU | Kalcium: 92mg | Järn: 7mg