Go Back
+ servings
En hand som håller en bit kolakaka med en mjuk och seg konsistens.
Print
Inga röster än

Deluxe kolakakor

Tänk dig en super seg kolakaka som bara är alldeles underbar!! Denna kaka tar ditt fikabord till next level med inbyggd kolasås!
Förberedelser20 minuter
Active Time12 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Bakning, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, småkaka, småkakor
Yield: 16

Materials

  • 100 gram smör rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver

Kolasås:

  • 2 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk honung eller sirap
  • 30 gram smör
  • flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Mätt upp alla ingredienser i en bunke och knåda till en deg.
  • Dela degen i två delar som du rullar ut till längder. De ska vara lika långa som långsidan på plåten.
  • Platta till längderna lite och gör ett dike i mitten av varje. Ställ åt sidan.

Kolasås:

  • Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
  • Låt koka/sjuda i 10-15 minuter tills det börjar tjockna och bli gyllenbrunt. Ta bort kastrullen från värmen och häll såsen i ”diket” på dina längder.
  • Toppa med flingsalt.
  • Grädda i 10-12 minuter tills de är gyllenbrun.
  • Ta ut kakorna och skär dem i snittar som är ca 2 cm bredda.
  • Låt svalna och njut!