Go Back
+ servings
Tre donuts med choklad- och karamellbeläggning samt små chokladbollar på en träskärbräda.
Print
Inga röster än

Donuts

Donuts 🍩 Det här är mitt recept på donuts – fluffiga, friterade godbitar som går att variera i oändlighet. Jag gjorde några med chokladglaze och chokladpuffar, några med jordnötssmör-glaze och några klassiska med kanelsocker. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Förberedelser20 minuter
Active Time4 timmar
Total tid4 timmar
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Fika, kalas, Munkar
Kök: Skandinaviskt
Keyword: ¨munkar, bullar, fika, fikadags, munk
Yield: 12

Materials

Deg:

  • 20 g jäst
  • 360 g mjölk
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 680 g vetemjöl special
  • 6 g salt
  • 80 g socker
  • 115 g smör rumstempererat

Chokladglaze:

  • 40 g mjölk
  • 25 g kakao
  • 240 g florsocker
  • chokladpuffar till topping

Jordnötssmör-glaze:

Kanelsocker:

  • socker
  • kanel

Fritering:

  • olja

Instruktioner

Deg:

  • Börja med att lösa upp jästen i mjölken och sockret.
  • Rör ner äggen och äggulan.
  • Tillsätt mjöl samt salt och kör ihop allt i degblandare.
  • Klicka i smöret, lite i taget, tills allt är inarbetat.
  • Kör degen i maskin i 5–10 minuter – du vill kunna göra ett fönstertest (dra ut degen till ett tunt “fönster” utan att den spricker).
  • Forma degen till en boll och lägg tillbaka i bunken. Täck över och låt jäsa tills den dubblat i storlek, ca 1–2 timmar beroende på temperatur.
  • Slå ur luften ut degen när den har jäst klart. Lägg degen på mjölad bänk och forma till en rektangel.
  • Kavla till ca 1,5–2 cm tjocklek.
  • Stansa ut donuts – jag använde en 9 cm stansring och 3 cm för mittenhålet. Ett glas funkar finfint om du inte har en stansring.
  • ;åt jäsa igen till dubbel storlek, ca 1–2 timmar.

Chokladglaze:

  • Sikta florsocker och kakao, rör ner mjölken lite i taget tills du får en härligt tjock glaze.

Jordnötssmör-glaze:

  • Rör ihop till en glaze som går att ringla – jag gjorde min ganska tunn för att få fina mönster.

Kanelsocker:

  • Jag körde utan mått – blanda socker och kanel tills det smakar rätt. Enkelt och gott.

Fritering:

  • Hetta upp olja till ca 160 grader.
  • Fritera munkarna i omgångar, ca 4–5 minuter per sida. De ska bli fint gyllene.
  • Låt svalna på galler.

Dekorera:

  • Doppa munkarna i chokladglaze och strössla över chokladpuffar.
  • Ringla jordnötssmör-glaze ovanpå.
  • För kanelsocker-varianten så vänd munkarna i sockerblandningen direkt efter fritering medan de fortfarande är varma.

Anteckning

När du stansat ut dina donuts får du ju deg över. Forma den till en boll och kavla ut igen och stansa ut fler donuts. Upprepa detta tills degen är slut, så slipper du slänga deg. Du kan även använda de små bitarna som blir efter man stansat ut hålen, det blir små krispiga och kärliga bollar.