Go Back
+ servings
En tallrik med grillad lax, sås och ris serverat på en blå tallrik.
Print
Inga röster än

Enkel gratinerad lax

Enkel gratinerad lax med krämig citronsås, honung och hasselnötter – lyxig och lättlagad, perfekt för alla tillfällen.
Total tid30 minuter
Måltid: Barnvänligt, Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: enkla laxrecept, lax i ugn, laxgratäng
Yield: 4 portioner
Calories: 591kcal

Materials

  • 4 st portionsbitar laxfilé tinade eller färska
  • 50 g smör
  • 2 msk torkad salvia
  • 3 dl grädde
  • Saften av 1 citron
  • 1 msk flytande honung
  • 1 st tärning fiskbuljong
  • 2 msk hasselnötter hackade
  • Salt
  • Svart- och vitpeppar

Instruktioner

  • Olja in en ugnssäker form och lägg upp laxen med jämna mellanrum.
  • Hetta upp en panna med smör och salvia. Låt smöret bli brynt.
  • Tillsätt grädde & fiskbuljong, låt koka ihop i 5 minuter.
  • Smaka av med honung, citronjuice, salt & peppar.
  • Häll såsen över laxen. Toppa laxfiléerna med hackade hasselnötter.
  • Kör i ugn på 200 grader i ca 15 min tills laxen är klar.
  • Servera laxen & såsen med pressad potatis!

Nutrition

Kalorier: 591kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 36g | Fat: 48g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 13g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 205mg | Natrium: 175mg | Kalium: 916mg | Fiber: 0,3g | Socker: 2g | Vitamin A: 1512IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 82mg | Järn: 2mg