Enkel gratinerad lax
Enkel gratinerad lax med krämig citronsås, honung och hasselnötter – lyxig och lättlagad, perfekt för alla tillfällen.
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Barnvänligt, Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: enkla laxrecept, lax i ugn, laxgratäng
Yield: 4 portioner
Calories: 591kcal
- 4 st portionsbitar laxfilé tinade eller färska
- 50 g smör
- 2 msk torkad salvia
- 3 dl grädde
- Saften av 1 citron
- 1 msk flytande honung
- 1 st tärning fiskbuljong
- 2 msk hasselnötter hackade
- Salt
- Svart- och vitpeppar
Olja in en ugnssäker form och lägg upp laxen med jämna mellanrum.
Hetta upp en panna med smör och salvia. Låt smöret bli brynt.
Tillsätt grädde & fiskbuljong, låt koka ihop i 5 minuter.
Smaka av med honung, citronjuice, salt & peppar.
Häll såsen över laxen. Toppa laxfiléerna med hackade hasselnötter.
Kör i ugn på 200 grader i ca 15 min tills laxen är klar.
Servera laxen & såsen med pressad potatis!
Kalorier: 591kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 36g | Fat: 48g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 13g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 205mg | Natrium: 175mg | Kalium: 916mg | Fiber: 0,3g | Socker: 2g | Vitamin A: 1512IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 82mg | Järn: 2mg