Go Back
+ servings
En tallrik med falafel, hummus och tomatsallad arrangerad på en blå tallrik.
Print
Inga röster än

Falafel med hummus och syrlig tomatsalsa

Total tid45 minuter
Måltid: Middagstips, Vegetariskt
Kök: Mellanöstern
Keyword: friterat, gott med kikärtor
Yield: 4 portioner

Materials

Falafel

  • 500 g kokta kikärtor
  • 1 st gul lök stor
  • 100 g färsk bladpersilja
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 1 st grön chilifrukt
  • 2-3 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 3 msk malen spiskummin
  • 1 st ägg
  • 5 msk sesamfrön
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3-4 msk maizena
  • 2 dl vatten
  • Olja till fritering

Hummus

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 1 dl tahinipasta
  • 2 tsk salt
  • ca 2 st citroner saften från dem
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl färsk bladpersilja mycket fint hackad
  • 1 st grön chilifrukt mortlad eller mycket fint hackad

Tomatsallad med mynta och persilja

  • 4 st tomater
  • 1 st gul lök
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 2 st citroner
  • 2-3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Falafel

  • Blanda kikärtor, lök, persilja, vitlök och chili och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare.
  • Blanda samman med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt allt vila i ca 15 minuter.
  • Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem gyllenbruna i olja, ca 170 grader.

Hummus

  • Mixa de kokta kikärtorna tillsammans med tahini, salt, citron, vitlök, persilja, chili och lite av kikärtsspadet. Smaka av med ev. mer salt och citron.

Tomatsallad

  • Skär tomaterna i tärningar om ca 1x1 cm stora bitar.
  • Skala och hacka löken fint.
  • Hacka mynta och persilja fint.
  • Lägg allt i en skål och tillsätt citron, olivolja salt och peppar.
  • Servera nyfriterad falafel med hummus och sallad.