Falska wienerbröd med äppelkompott
Falska wienerbröd med vaniljkräm och äppelkompott.
Active Time30 minuter minuter
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bullar, bullbak, fika, smördeg, wienerböd
Yield: 10
Calories: 282kcal
Äppelkompott
- 2 st äpplen Gärna svenska
- 2-3 msk vatten
- 1,5-2 msk syltsocker
Wienerbröden
- 500 gr fryst smördeg (förkavlad och veckad)
- 200 g vaniljkräm eller marsankräm
- 1 st ägg
- Kanel
- Kardemumma
- Florsocker
Äppelkompotten
Tärna äpplena i mindre bitar.
Lägg äppelbitarna i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Pudra över lite kanel och nymalen kardemumma.
Sjud ihop några minuter tills äpplena är mjuka och och låt sedan svalna helt.
Wienerbröden
Tina den frysta smördegen.
Kavla sedan ut degen lite och skär den i ca 10 fyrkanter.
Lägg en klick vaniljkräm i mitten på varje degbit, vik in alla fyra hörn till mitten och tryck till ordentligt så att de håller ihop.
Pensla med uppvispat ägg.
Lägg en ny klick vaniljkräm ovanpå om du vill eller spara det till efter gräddning.
Grädda dem sedan i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och blivit frasiga.
Fördela resterande vaniljkrämen på wienerbröden, strö över florsocker, toppa med äppelkompotten och servera!
Kalorier: 282kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 4g | Fat: 19g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 11g | Transfett: 0,002g | Kolesterol: 16mg | Natrium: 131mg | Kalium: 37mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 24IU | Kalcium: 7mg | Järn: 1mg