Go Back
+ servings
En ugnsform med finsk kåldolmar, innehållande köttfärs och kål, med en sked placerad i formen.
Print
Inga röster än

Finsk kållåda - Kaalilaatikko

Total tid4 timmar
Måltid: Barnvänligt, Kött, Köttfärsrecept, Middagstips
Kök: Finskt
Keyword: finsk husmanskost, husmanskost
Yield: 6 portioner

Materials

Riset

  • 1 ½ dl grötris okokt
  • 4 dl köttbuljong att koka riset i

Vitkålen

  • 1 kg vitkål
  • 0,5 dl sirap
  • 1-2 teskedar salt
  • 0,5 l köttbuljong

Köttfärsen

  • 400 g köttfärs
  • 1 st stor lök
  • 2 matskedar smör
  • 1 tesked salt
  • 1 matsked sirap
  • 1 tesked svartpeppar
  • 2 tsk torkad mejram
  • 0,5 tsk nystött kryddpeppar

Till gräddning

  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Vitkålen

  • Skär vitkålen i bitar. Typ 2x2 cm är lagom. Men, egentligen är det inte så noga.
  • Fräs vitkålen i smör. Du kan eventuellt behöva fräsa vitkålen i omgångar beroende på hur stor stekpanna du har.
    En panna med stekt kål som är skuren i bitar och har en lätt gyllene färg.
  • Salta och peppra. Tillsätt sirapen och köttbuljongen. Låt vitkålen stå och puttra under lock i en timme.

Riset

  • Koka upp 4 dl köttbuljong. Smaka av så att det är salt nog.
  • Tillsätt grötriset i buljongen och låt sjuda under lock tills det att riset är mjukt och all buljong har sugits upp av riset.
  • Häll upp riset i en ugnsfast form.

Köttfärsen

  • Skala och hacka löken.
  • Stek köttfärsen och den hackade löken i en stekpanna tills de är genomstekta.
    Köttfärs och lök som är stekta i en panna, med ånga som stiger upp.
  • Tillsätt mejram. Låt den fräsa med köttfärsen en liten stund.
  • Smaka av med sirap, salt och peppar. Testa smaken och tillsätt lite salt om det behövs.

Gräddning

  • Blanda ihop ris, köttfärs och vitkål i en ugnsfast form.
  • Häll på grädden och ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 2 timmar.
    Om kållådan börjar få för mycket färg, så kan du lägga lite aluminiumfolie över sista tiden.
  • Ta ut och servera direkt med lingonsylt eller rårörda lingon.