Go Back
+ servings
En bit fläderkladdkaka med grädde och jordgubbar på en vit tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Fläderkladdkaka med jordgubbspannacotta

Total tid1 timme
Måltid: Fika, Kladdkaka, Tårtfyllning, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fräsch kladdkaka, kladdkaka, kladdkakor, ljus kladdkaka, somrig kladdkaka, variant på kladdkaka
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 1,75 dl socker
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 1 citron finrivet skal och 1-2 msk saft

Jordgubbspannacotta:

  • 2 st gelatinblad
  • 200 gr jordgubbar
  • 3 dl grädde
  • 2 msk socker

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Smält smöret.
  • Tillsätt de torra ingredienserna.
  • Knäck i ett ägg i taget.
  • Tillsätt slutligen flädersaft, citronsaft och citronskal. Rör till en jämn smet.
  • Fäst ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda i ca 25-35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan.
  • Låt stå kallt, gärna över natten.

Jordgubbspannacotta:

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Mixa jordgubbarna slätt.
  • Koka upp grädde och socker. Tillsätt jordgubbsmoset och rör sedan i de urkramade gelatinbladen.
  • Passera blandningen genom en sil om du vill ha ett mer slätt utseende på pannacottan.
  • Gjut sedan pannacottan i en silikonform eller ställ kallt för att stelna.
  • Vispa sedan upp pannacottan och spritsa den på kladdkakan.