Go Back
+ servings
Fläskkotletter täckta med svart trumpetsvampsås på en plåt.
Print
Inga röster än

Fläskkotletter i svart trumpetsvampsås

Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: gratinerat kött, svamprecept
Yield: 4 portioner
Calories: 325kcal

Materials

  • 2 msk olivolja extra virgin
  • 2 msk smör
  • 4 st fläskkotletter gärna med ben
  • 300 g svart trumpetsvamp
  • 1 st gul lök finhackad
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 3 dl svampbuljong
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk färsk dill finhackad
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Börja med att steka fläskkotletterna i olja+smör så de får fin yta, men fortfarande är råa i mitten. Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
  • I samma panna fräser du vätskan ur svampen. Tillsätt smör och löken. Låt löken bli mjuk.
  • Tillsätt vinet, låt reducera bort. Pudra på vetemjölet och slå sedan på svampbuljongen & matlagningsgrädden. Blanda väl och låt reducera ned till önskvärd konsistens. Vänd ner dillen. Smaka av med salt & svartpeppar.
  • Häll sedan såsen över kotletterna och ställ i ugnen, ca 15 minuter tills kotletterna nått en innertemperatur på 64-66 grader.
  • Servera med råstekt potatis och svart vinbärsgelé.

Anteckning

Om du använder torkad svart trumpetsvamp, så använder du cirka 30 gram som du först blötlägger så den får mjukna.

Nutrition

Kalorier: 325kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 4g | Fat: 29g | Mättat fett: 18g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,04g | Kolesterol: 88mg | Natrium: 340mg | Kalium: 480mg | Fiber: 3g | Socker: 4g | Vitamin A: 1332IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 66mg | Järn: 3mg