Go Back
+ servings
En hand som håller en bit focaccia bröd med oliver, med fler bitar i bakgrunden.
Print
Inga röster än

Foccacia

Ingen italiensk middag är komplett utan en rejäl bit knaprigt Foccaciabröd 😍 Baka brödet utan att knåda degen! Det enda som behövs är lite tid och tålamod. Och självklart lite “stretch and folds”
Total tid2 timmar
Måltid: Bröd & kex, Buffé/plockmat, Tillbehör, Tilltugg
Kök: Italian
Keyword: bröd
Yield: 6 portioner

Materials

  • 500 ml ljummet vatten
  • 25 gram jäst
  • 9,5 dl mjöl jag använde tipo 00
  • 1 tsk honung
  • 1 nypa salt
  • 2 msk olivolja stora msk

Instruktioner

  • Lös upp jästen i vattnet och häll i en stor skål tillsammans med honung, salt och olivolja.
  • Rör ihop vätskorna väl. Häll i mjölet och blanda ihop med en träslev eller slickepott.
  • Blanda ihop tills det blir en tjock och kletig massa.
  • Täck sedan skålen med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe.
  • Efter 30 minuter gör du 3-4 ”stretch and folds” där du viker in degens sidor till mitten.
  • Täck sedan skålen med plastfolie.
  • Repetera denna procedur 2 gånger till med 30 minuters jäsning emellan.
  • Olja in en ugnsform ordentligt och kör en sista ”stretch and fold” innan du lägger över degen i formen och täcker över med plastfolie för en sista jäsning på 1 timme.
  • Starta ugnen på 200 grader varmluft.
  • Ta bort plasten och häll på lite mer olivolja, använd fingertopparna och gör hål över hela brödet.
  • Spräck inte bubblorna. Strö över flingsalt och valfri topping.
  • Jag hade torkad rosmarin och urkärnade svarta oliver.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (den är klar när toppen är gyllene krispig).
  • Själp upp på bakgaller och låt svalna en stund innan du skär upp.