Go Back
+ servings
Skål med flera kulor vaniljglass placerade på en marmor yta.
Print
Inga röster än

Gelato, ett grundrecept

Total tid1 day
Måltid: Efterrätter, Glass
Kök: Italienskt
Keyword: god glass, klassiska recept
Yield: 1 liter
Calories: 1063kcal

Equipment

  • Elvisp
  • Glassmaskin

Materials

  • 500 ml mjölk 3%
  • 250 ml vispgrädde 40%
  • 150 g strösocker
  • 4 st äggulor
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång valfritt men rekommenderas
  • En nypa salt

Instruktioner

  • Värm mjölken tillsammans med vanilj försiktigt i en kastrull tills den nästan når kokpunkten. Ta bort från värmen.
    Om du använder vaniljstång, så skär ett snitt längs med och skrapa ur kärnorna som du petar ner tillsammans med resten av vaniljstången i mjölken när du värmer den.
  • Vispa äggulor och socker i en bunke tills det blir ljust och fluffigt.
  • Tillsätt den varma mjölken i äggsmeten i en tunn stråle under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen.
  • Sjud smeten försiktigt på medelvärme under konstant omrörning tills den tjocknar lätt (ca 83 °C). Den ska inte koka! Den är klar när den fäster på baksidan av en sked.
  • Sila smeten genom en finmaskig sil ner i en ren bunke. Rör ner grädden och saltet. (Om du använde vaniljstång, ta upp den)
  • Kyl ner smeten snabbt, gärna i kallt vattenbad. Förvara sedan i kylskåp minst 4 timmar, helst över natten.
  • Kör i glassmaskin tills glassen är krämig och klar (ca 20–40 min beroende på maskin). Lägg över i en burk och låt stå i frysen 1–2 timmar för rätt konsistens.

Nutrition

Kalorier: 1063kcal | Carbohydrates: 182g | Protein: 20g | Fat: 32g | Mättat fett: 19g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Kolesterol: 153mg | Natrium: 204mg | Kalium: 874mg | Socker: 180g | Vitamin A: 1327IU | Kalcium: 705mg | Järn: 0,2mg