Go Back
+ servings
En skål med gulaschgryta toppad med gräddfil och färska örter som persilja och timjan.
Print
Inga röster än

Gulaschgryta

En mustig gulaschgryta med oxkött, paprika och potatis som långkokas till en fyllig, smakrik rätt.
Total tid4 timmar
Måltid: Barnvänligt, Grytor, Huvudrätt, Kött, Storkok
Kök: Skandinaviskt
Keyword: höstmat, mustig gryta, värmande gryta
Yield: 6 portioner
Calories: 176kcal

Materials

  • 500 g högrev eller fransyska tärnad 2x2cm
  • 1 st gul lök skivad
  • 4 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 tsk chili flakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 4-6 st potatisar av fast sort beroende på storlek, tärnad 2x2cm
  • 2-4 st morötter beroende på storlek, tärnad 2x2cm
  • 1 st röd paprika tärnad 2x2cm
  • 1 st gul paprika tärnad 2x2cm
  • 1 st grön paprika tärnad 2x2cm
  • 1600 g hela konserverade tomater gärna Mutti tomater + vatten
  • 3 st lagerblad
  • 2 msk spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad mejram
  • 1 dl persilja finhackad
  • 2 msk balsamvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Börja med att hetta upp en stor, djup gryta med smör. Fräs gul lök, vitlök & chili flakes tills löken blir karamelliserad.
  • Tillsätt de torkade kryddorna. Låt fräsa 1 minut. Tillsätt sedan tomatpurén och låt det fräsa ytterligare 1 min.
  • Höj värmen och i med köttet, låt det få färg. Vänd sedan runt potatis, morötter & paprikan. Lägg i lagerbladen.
  • Häll på tomaterna, genom att först krossa de hela tomaterna med handen. Fyll båda burkarna med vatten och häll så burkarna blir rena.
  • Låt sjuda på svag värme tills köttet är mört, gärna 2-3 timmar. Vänd i persiljan.
  • Smaka av med balsamvinäger, salt & peppar. Servera med crème fraiche & gott bröd.

Nutrition

Kalorier: 176kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 21g | Fat: 5g | Mättat fett: 2g | Fleromättat fett: 0,4g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 52mg | Natrium: 447mg | Kalium: 915mg | Fiber: 4g | Socker: 7g | Vitamin A: 2095IU | Vitamin C: 48mg | Kalcium: 136mg | Järn: 6mg