Go Back
+ servings
Skiva av hallon- och citronkaka med gul glasyr och hallon på toppen.
Print
Inga röster än

Hallon- och citronkaka med vit chokladganache

En saftig citronkaka som får sällskap av sötsyrliga hallon och sen toppas med en len vit chokladganache. Inte alls särskilt fel!
Total tid1 timme 15 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, mjuk kaka¨, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 10 bitar

Materials

Kaka:

  • 200 g strösocker 2,2 dl
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 55 g smör
  • 50 g neutral olja 0,6 dl
  • 80 g turkisk/grekisk yoghurt 0,8 dl
  • 235 g vetemjöl knappt 4 dl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 80 g mjölk 0,8 dl
  • 100 g frysta eller färska hallon

Vit chokladganache:

  • 100 g vispgrädde
  • 200 g vit choklad

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
  • Smält smöret och låt svalna. Riv ner all zest från citronen i sockret och rör samman ordentligt så oljan från citronzesten blandas med sockret.
  • Vispa ner äggen och tillsätt sedan smält smör, olja och yoghurt.
  • Sikta sedan ner de resterande torra ingredienserna i smeten. Vänd ihop. Rör tillsist ner mjölken.
  • Häll smeten i en smord brödform som rymmer ca 1 liter. Strö över hallonen och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna helt i formen.

Vit chokladganache:

  • Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  • Koka upp grädden och häll sedan över chokladen. Rör ihop så det blir slätt. Låt stå i rumstemperatur över natten så att den stelnar, om du har ont om tid kan du ställa in den i kylen men då måste du hålla koll så att den inte blir för hård.
  • Spritsa ut på skivor av kakan och toppa med lite hallon, kanske ett myntablad också!