Hannas krämiga salsicciapasta
Krämig pasta som både är örtig och het. Passar utmärkt till vardags i matlådan, men funkar även som helgmat, kanske med en lyxig burrata över?
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time25 minuter minuter
Total tid45 minuter minuter
Måltid: familjmiddag, fest, fläskkött, Korv, Kött, Lättlagat, Mat, Middagstips, Pasta
Kök: Italienskt, Skandinaviskt
Keyword: lättlagad pasta, Snabblagad pasta
Yield: 4 portioner
- 450 g pasta av valfri sort
- 300 g salsicciakorv jag använder Icas med smak av vitlök och örter, den är bäst!
- 2 st schalottenlökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 150 g körsbärstomater
- 1,5 msk tomatpuré
- 2 dl crème fraiche paprika & chili
- 3 dl grädde
- Pastavatten
- Timjan
- Rosmarin
- Basilika
- Lökpulver
- Vitlökspulver
- Chili flakes
- Salt & Peppar
- En näve riven parmesan + lite att toppa med
- Extra: färsk basilika och burrata till servering
Börja med att koka pastan 2-3 minuter kortare än anvisningen på förpackningen. Pastan ska nämligen få gå klart i såsen senare. Glöm inte heller att salta vattnet ordentligt och även spara någon deciliter av pastavattnet för att eventuellt späda ut såsen till senare.
Tag av skinnet på korven och dela ner i mindre bitar. Lägg i färsen i en kall stekpanna och sätt på medelhög värme. Detta gör att korven kommer släppa ifrån sig fett under tiden den får tillagas, och att det därav inte behöver adderas olja eller smör i början. Under tiden så hackar du upp lök, vitlök och delar tomaterna i halvor. När färsen är krispig sänker du värmen något och går ner med tomaterna och låter dem bli mjuka i pannan någon minut eller två. Sedan går du ner med lök och vitlök och låter allt steka ihop.
När grönsaker och färs stekt ihop sig går du ner med tomatpurén och låter även det få steka ihop sig med resten. Här börjar vi även krydda med de nämnde kryddorna från ingredienslistan. Smaka av flera gånger och addera det du tycker saknas. Jag vill ha min pasta rätt stark och örtig så jag snålar inte med kryddorna. Men ett tips är att gå ner med lite kryddor i början, och sedan gå ner med mer när såsen börjar bli klar.
Sedan går du ner med hela förpackningen av den smaksatta creme fraichen, och även grädde. Låt puttra ihop i 5-10 minuter. Eventuellt späder du ut såsen med lite av pastavattnet som du sparade sedan tidigare, för att tunna ut såsen något. Smaka av och se om mer kryddor behöver adderas. Sedan river du ner en näve parmesan och låter allt få puttra ihop i några minuter.
Sist av allt går du ner med din pasta och låter den få gå klart i såsen. Pastan serveras sedan med fördel med lite mer riven parmesan på toppen, eller varför inte några färska basilika blad eller en krämig burrata på toppen?🤩