Go Back
+ servings
Jordgubbstårta dekorerad med färska jordgubbar och grädde på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Jordgubbstårta med citron

Total tid1 timme
Måltid: Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Avancerad tårta, jordgubbstårta, midsommartårta, midsommartips
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 60 gr mjöl
  • 80 gr potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 citron finrivet skal + ca 2 msk saft

Citronmousse:

  • 2 st gelatinblad
  • 1 citron (stor) finrivet skal + 60 gr saft
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,75 dl socker
  • 1,5 dl vispgrädde

Jordgubbsmascarpone:

  • 100 gr mascarponeost
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g färska jordgubbar

Montering:

  • 300 g jordgubbar
  • 3 dl grädde
  • 100 gr färskost
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Botten:

  • Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
  • Vispa ägg och socker i 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
  • Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig.
  • Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter.
  • Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka.
  • Ta ut formen ur ugnen och låt svalna någon minut.
  • Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten upp och ner och låt svalna helt.

Citronmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Finriv skalet från citronen och pressa ur saften.
  • Vispa crème fraîche och socker tills det tjocknar.
  • Krama ur gelatinet och smält det på svag värme i citronsaften, låt svalna en stund. Vispa sedan ner det sakta i créme fraicheblandningen tillsammans med citronskalet.
  • Vispa grädden lätt och vänd ner den.

Jordgubbsmascarpone:

  • Dela jordgubbarna i mindre bitar.
  • Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig fyllning och vänd ner jordgubbarna.

Montering:

  • Dela tårtbotten i 3 delar.
  • Dela jordgubbarna i mindre bitar.
  • Lägg hälften av jordgubbarna på den första bottendelen.
  • Fördela jordgubbsmascarpone ovanpå.
  • Lägg på en tårtbotten till och de sista färska jordgubbarna.
  • Fyll med citronmoussen direkt om du har en anslagsring annars vänta tills den stelnat och fyll på med mousse över jordgubbarna.
  • Täck in tårtan med plast och låt stå minst ett dygn.
  • Vispa sedan grädde, färskost och vaniljsocker fluffigt, men inte för hårt.
  • Täck in tårtan med frostingen och dekorera med färska jordgubbar.