Go Back
+ servings
En bit chokladmoussetårta med en slät yta och dekorationer av grädde och citrusfrukter.
Print
Inga röster än

Julig chokladmoussetårta

Jag köpte en ask choklad från Fazer med årets julsmak, mandarin och ingefära. Av den blev det en riktigt god chokladmoussetårta på en botten av pepparkakskladdkaka. Det är inte så mycket pepparkakskrydda i bottnet för att det inte ska ta över själva smaken på chokladmoussen men man kan smaka sig fram till vad man tycker är lagom.
Total tid1 timme
Måltid: Choklad, Jul, Kladdkaka, Moussetårta, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, chokladtårta, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott, moussetårta
Yield: 8

Equipment

  • 18 cm form

Materials

Botten:

  • 100 gr smör smält
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,75 msk pepparkakskrydda

Chokladmousse:

  • 200 gr Fazer mandarin och ingefära choklad
  • 2 st äggulor rumsvarma
  • 4 dl grädde
  • 2 gelatinblad
  • 1 msk smör

Servering:

  • mandarin
  • torkad ingefära

Instruktioner

Botten:

  • Blanda i alla torra ingredienser i det smälta smöret, rör sedan i ett ägg i taget.
  • Sätt ett bakplåtspapper i botten på formen, häll i smeten och grädda i 175 grader tills kanterna är fasta men den ska fortfarande lös i mitten.
  • Låt kallna helt.
  • Ta loss kakan ur formen och lägg tårtplast eller bakplåtspapper runt kanten på formen.
  • Lägg sedan tilllbaka bottnen.

Chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i 10 minuter.
  • Smält choklad och smör över ett vattenbad.
  • Koka upp 1 dl grädde.
  • Ta chokladen från värmen och rör ner den uppkokta grädden.
  • Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i chokladen.
  • Rör ner de rumsvarma äggulorna.
  • Låt blandningen svalna något.
  • Vispa resterande grädde, inte för hårt.
  • Blanda i en liten del grädde i chokladblandningen.
  • Tillsätt sedan resten av grädden och vänd runt med luftiga tag tills allt är jämnt blandat.
  • Häll moussen över bottnen.
  • Spara lite om du vill frysa in mousse i silikonformar eller spritsa lite som dekorering på tårtan.
  • Frys in moussetårtan.

Servering:

  • Ta fram den frysta moussetårtan, ta bort formen och plasten.
  • Ställ tårtan på ett fat och låt den tina långsamt i kylskåp.
  • Garnera med fryst mousse eller spritsa ut överbliven mousse.
  • Toppa med exempelvis mandarin, torkad ingefära eller annat gott!