Go Back
+ servings
Kaffekladdkaka med en slät chokladtopping och ett strö av havssalt ovanpå.
Print
Inga röster än

Kaffekladdkaka

Oemotståndlig kladdkaka med kaffeglasyr! Glykos i glasyren gör den härligt krämig och flingsalt på toppen ger det lilla extra.
Total tid1 timme
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Choklad, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Kladdkaka, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: kladdig brownie, kladdkaka, kladdkakor
Yield: 8 -12 bitar

Materials

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 msk sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao

Kaffeglasyr:

  • 200 g ljus choklad
  • 2 msk snabbkaffe
  • 20 g glykossirap
  • 1 dl vispgrädde
  • flingsalt

Instruktioner

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm.
  • Smöra kanterna på insidan och klä dem med bakplåtspapper, det gör att kakan slipper fastna i formen.
  • Smält smöret.
  • Rör ihop socker, ägg och sirap i en bunke.
  • Blanda ihop vetemjöl och kakao.
  • Rör ner i smeten, helst sikta så att det inte bildas klumpar.
  • Tillsätt smöret.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  • Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten men inte lös eller gunga.
  • Låt svalna i ca 10 minuter, lossa den sedan från formen.
  • Om toppen är rundad så gör ytan mer platt genom att vända kakan upp och ned.
  • Ta fram en skärbräda (gärna med bakplåtspapper på) och lägg den på kakan. Vänd sedan kakan upp och ned så att skärbrädan nu är underst.
  • Ställ kakan i kylen eller frysen tills den svalnat helt, med fördel över natten.

Kaffeglasyr:

  • Hacka chokladen och lägg i en skål.
  • Mortla snabbkaffet och lägg i skålen med choklad.
  • Koka upp grädde och glykos.
  • Häll grädden över chokladen och låt stå några minuter, rör sen om tills allt smält.
  • Täck med lock/plast och ställ i kylen tills den stelnat lite, ska vara mjuk och krämig (inte rinnig).
  • Bred ut glasyren på kakan och toppa med flingsalt.