Go Back
+ servings
Kanelbullar med en gyllene yta och pärlsocker på toppen, placerade på en plåt.
Print
Inga röster än

Kanelbullar

Inget slår doften av nybakade kanelbullar – och de här är något utöver det vanliga. En lång och kall vila ger degen extra smak och ett otroligt saftigt inkråm, medan fyllningen får en djupare karaktär med muscovadosocker, kryddpeppar och en hint av muskot. Tålamodet belönas med luftiga, smakrika bullar som blir ännu bättre när de penslas med en glansig sockerlag direkt efter gräddning. Perfekta till fikat, eller egentligen när som helst.
Förberedelser30 minuter
Active Time12 minuter
Total tid7 timmar
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Barnvänligt, Bullar, bulle, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka goda kanelbullar, bullar, bullbak, fika, fikadags, fylld bulle, gofika, kanelbullar, kanelbulle, kanelbullens dag, kanelbullerecept, sommarfika, svensk fika, svenskt fika
Yield: 16

Materials

Deg:

  • 500 g mjölk
  • 10 g jäst
  • 120 g socker
  • 170 g smör tärnat, rumstempererat
  • ca 800 g mjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk nystött kardemumma

Fyllning:

  • 170 g smör rumsvarmt
  • 100 g muscovadosocker
  • 20 g kanel
  • 3 nypor kryddpeppar
  • muskot lite riven

Pensling:

  • ägg
  • pärlsocker

Sockerlag:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

Deg:

  • Lös upp jästen i mjölken.
  • Tillsätt socker, smör, kardemumma och salt.
  • Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg.
  • Forma degen till en rektangel, plasta in den och låt vila i kylen ca 1 timme.

Fyllning:

  • Blanda alla ingredienser till fyllningen (utom muskot och kryddpeppar). Smaka sedan av med lite muskot och kryddpeppar så att endast en hint av dem märks.
  • Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen.
  • Vik degen långsida mot långsida och skär ut remsor som du rullar till nystan (eller rulla och skär smockor som väger ca 100 g per styck).
  • Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Det kan ta upp till 6 timmar. Du kan även göra bullarna på kvällen och låta dem jäsa över natten i ett svalt rum.

Pensling:

  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.

Sockerlag:

  • Förbered sockerlagen genom att värma 1 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp.
  • Grädda bullarna i ugnen på 200 grader i 10–12 minuter tills de fått en fin färg.
  • Pensla bullarna med sockerlag direkt efter att de tagits ut från ugnen.