Kanelbullar med vaniljkräm
Drömgoda och enkla kanelbullar i långpanna, fyllda med vaniljkräm!
Måltid: Efterrätt, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, bullar, bullbak, kanelbullar, kanelbulle, sommarfika
Yield: 15
Calories: 256kcal
Fyllning:
- 150 gr mjukt smör
- 125 gr rumsvarm mandelmassa
- 0,5 dl socker
- 1 msk kanel
- 1,5-2 dl vaniljkräm hemlagad eller marsankräm
Sockerlag:
- 1 dl vatten
- 0,75 dl socker
Bullar:
Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen lösts upp. Använd kall mjölk om du vill nattjäsa. Annars värm mjölken till 37 grader.
Tillsätt sedan de andra ingredienserna och nästan allt mjöl. Jag tillsätter hellre lite mindre mjöl än för mycket men du ska kunna baka ut degen utan att den klibbar.
Arbeta degen i maskin tills den släpper från kanterna och det går att göra ett glutentest, dvs ta en liten bit deg och rulla ihop. Dra sedan isär degbiten mellan fingrarna till ett tunt fönster, då är den klar. Om det inte går, kör degen någon minut till och testa på nytt.
Låt degen vila i bunken 15-20 minuter.
Bullar forts:
Kavla ut degen till en rektangel, bred över fyllningen. Rulla sedan ihop från långsidan och skär i bullbitar. Placera dem med mellanrum i plåten klädd med bakplåtspapper. Täck med plast. Låt de stå på bänken 30 minuter till 1 timme om du tänker nattjäsa dem och ställ sedan i kyl. Annars låter du dem jäsa i ca 2,5-3 timmar eller tills de är färdigjästa. Om du petar på dem med ett finger så ska fingermärket försvinna, då är de klara för gräddning.
Gör i ordning vaniljkrämen, gör en grop i varje bulle och spritsa i vaniljkrämen.
Topping:
Vispa upp ägget med en nypa salt och en skvätt vatten och pensla bullarna, strö över pärlsocker.
Grädda näst längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter på 200 grader. Om bullarna får för mycket färg innan de är färdiggräddade så lägg ett folie över.
Kalorier: 256kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 3g | Fat: 20g | Mättat fett: 10g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 1g | Kolesterol: 46mg | Natrium: 137mg | Kalium: 116mg | Fiber: 1g | Socker: 15g | Vitamin A: 497IU | Vitamin C: 0,1mg | Kalcium: 72mg | Järn: 0,3mg