Go Back
+ servings
Tallrik med kantarellpasta toppad med parmesan och persilja.
Print
Inga röster än

Kantarellpasta

Har du kantareller kvar från i höstas i frysen? Här är den perfekta pastan du kan laga på det! Snabbt, enkelt och väldigt gott.
Förberedelser10 minuter
Active Time30 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Mat, Middagstips, Pasta, Vegetariskt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Goda pastarecept, huvudrätt, lyxig pastarätt, vardagsmat
Yield: 4 personer

Materials

  • 2 st bananschalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor stora
  • 1 kruka persilja
  • olivolja att steka i
  • ca 1 liter kantareller
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin torrt
  • 1 dl vatten
  • 3 st grönsaksbuljongtärningar
  • peppar
  • ca. 2,5 dl parmesanost riven
  • ca 100 g smör
  • 500 g pappardelle

Instruktioner

  • I och med att mina kantareller var frysta och förvällda sedan tidigare så kunde jag bara tina dem och börja steka dem i stekpannan direkt med lite olivolja.
  • Hacka lök, vitlök och hela krukan persilja. Häll först i schalottenlöken i stekpannan med kantareller och stek i några minuter tills löken är genomskinlig och mjuk. Lägg sedan i vitlök och hälften av den hackade persiljan. (Använd andra hälften till topping).
  • Häll på vinet och låt puttra. Det ska kokas ner innan du häller på vatten och grädde.
  • Smula sedan ner buljongtärningarna och låt puttra ytterligare ca 10 minuter.
  • Lägg i smören. Nu kommer såsen gå ihop och bli lite tjockare efter ett tag. Smaka upp med nymalen peppar.
  • Riv parmesanen på minsta möjliga storlek. Häll osten i såsen och rör runt ordentligt.
  • Koka pastan enligt anvisningar. När pastan är lite hårdare än al dente häller du över pastan och en ca en dl pastavatten i kantarellsåsen. Låt pastan puttra någon minut tillsammans med såsen innan du lägger upp.
  • Toppa med riven parmesan och resten av den hackade persiljan.

Anteckning

Jag använde pappardelle då jag tycker den är absolut bäst till svampsåser. Älskar den breda och tjocka pastan. Om du inte vill ha den sorten är tagliatelle eller kanske en rigatoni passande.