Go Back
En kopp kaffe med hjärtformad lattekonst och en kardemummabulle på en tallrik.
Print
Inga röster än

Kardemummabullar

Jag älskar kardemummabullar, så här är mitt recept på saftiga och kardemumma späckade bullar.
Förberedelser30 minuter
Active Time6 timmar
Total tid6 timmar 30 minuter
Måltid: Bakning, Barnvänligt, Bullar, bulle, Fika, kalas

Materials

Deg:

  • 10 g jäst för lång jäsning eller 20 g om du vill att det går snabbare
  • 500 g mjölk
  • 120 g socker
  • 170 g smör rumstempererat och tärnat
  • 1 tsk salt
  • 30 g nystött kardemumma ca 1,5 paket
  • ca 800 g vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g smör rumsvarmt
  • 100 g socker
  • 30 g nystött kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker

Sockerlag:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten koka upp tills sockret lösts upp

Kardemummasocker:

  • 10 g nystött kardemumma
  • 2 tsk socker

Instruktioner

Deg:

  • Lös upp jästen i kall mjölk.
  • Tillsätt socker, smör, kardemumma och salt.
  • Arbeta in lite mjöl i taget tills du får en kladdig men smidig deg.
  • Forma till en spänstig boll och låt jäsa till dubbel storlek.

Fyllning:

  • Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
  • Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och vik långsida mot långsida.
  • Skär remsor och forma till nystan, eller rulla och skär till snäckor. Jag gör bullar på ca 100 g styck.
  • Låt jäsa tills de dubblat i storlek – det kan ta allt från 2-6 timmar beroende på jästmängd och temperatur.
  • Pensla med ägg och grädda i 200 grader i 10–12 minuter tills de fått fin färg.

Sockerlag och kardemummasocker:

  • Pensla direkt med sockerlag och strö över kardemummasocker.

Anteckning

Jag förespråkar alltid lång jäsning. Detta upplever jag ger mer smak och en jämnare jäst bulle. Jag göra också alltid lite större bullar, en större bulle blir alltid saftigare enligt mig.