Kardemummakaka
En saftig kardemummakaka som håller sig länge på köksbänken…eller så inte, så är det hemma hos oss iallafall. Ibland tänker jag att nu ska jag baka denna kaka så har vi under veckan men den tar oftast slut samma dag….Testa den du med och hoppas du ska tycka om den lika mycket som vi!ä och kom ihåg att alltid använda hel kardemumma, det går inte att jämföra med färdigt malen i smak!
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Kakor, mjuk kaka¨, mjuka kakor, sockerkaka
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mjuk kaka, mjuka kakor, sockerkaka
Yield: 1 sockerkaka
Calories: 2588kcal
- 150 gr smör rumsvarmt
- 2 dl socker
- 2 st ägg
- 1,5 msk kardemummakärnor
- 180 gr mjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1,25 dl mjölk
Smörj och mjöla en 1,5 liters form.
Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla kardemummakärnorna.
Vispa smör och socker riktigt poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och finstött kardemumma i en bunke och vispa sakta ner det i smeten tillsammans med mjölken.
Vänd runt några tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter beroende på ugn och form.
Testa med en sticka, den ska komma ut just och just torr.
Låt vila och stjälp sedan kakan upp och ner.
Förvara kakan gärna under formen.
Kalorier: 2588kcal | Carbohydrates: 345g | Protein: 24g | Fat: 128g | Mättat fett: 80g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 33g | Transfett: 5g | Kolesterol: 345mg | Natrium: 1233mg | Kalium: 440mg | Fiber: 5g | Socker: 207g | Vitamin A: 3962IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 343mg | Järn: 9mg