Kardemummarulltårta med jordgubbskompott och mascarpone
Den här ljuvliga rulltårtan blir ett perfekt bakverk i sommar! Rulltårtsbotten när smaksatt med kardemumma och sedan fylld med jordgubbskompott och mascarponegrädde. Dekorera med en spritsad gräddkant som toppas med jordgubbar och gärna lite ätbara sommarblommor.
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Jordgubbar, Rulltårta
Kök: Skandinaviskt
Keyword: lyxig tårta, mjuk kaka, mjuka kakor, rulltårta
Yield: 1 rulltårta
Rulltårta:
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 0,5 dl mjölk
- kardemummasocker att strö på ytan
Fyllning:
- 100 g jordgubbar
- 50 g syltsocker
- 1 msk limesaft
- 200 g mascarpone
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Rulltårta:
Värm ugnen till 250 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
Tillsätt mjölken och rör ihop försiktigt.
Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter.
Strö kardemummasocker över ytan och vänd sedan kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Ta försiktigt bort bakplåtspappret från kakan och låt sedan svalna.
Fyllning:
Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg över i en kastrull med syltsocker och limesaft. Koka i några minuter tills jordgubbarna går att mosa sönder. Lägg över i en skål och låt svalna.
Vispa ihop mascarpone med grädde, florsocker och vaniljsocker till en tjock grädde.
Bred ut hälften av grädden i ett jämnt lager på rulltårtsbotten.
Stryk ut jordgubbskompotten ovanpå. Rulla ihop från långsidan.
Lägg upp resten av mascarponegrädden i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa på rulltårtan och dekorera med jordgubbar.