Go Back
+ servings
Kardemumma rulltårta dekorerad med grädde, jordgubbar och blommor på en tallrik.
Print
Inga röster än

Kardemummarulltårta med jordgubbskompott och mascarpone

Den här ljuvliga rulltårtan blir ett perfekt bakverk i sommar! Rulltårtsbotten när smaksatt med kardemumma och sedan fylld med jordgubbskompott och mascarponegrädde. Dekorera med en spritsad gräddkant som toppas med jordgubbar och gärna lite ätbara sommarblommor.
Total tid40 minuter
Måltid: Jordgubbar, Rulltårta
Kök: Skandinaviskt
Keyword: lyxig tårta, mjuk kaka, mjuka kakor, rulltårta
Yield: 1 rulltårta

Materials

Rulltårta:

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 dl mjölk
  • kardemummasocker att strö på ytan

Fyllning:

  • 100 g jordgubbar
  • 50 g syltsocker
  • 1 msk limesaft
  • 200 g mascarpone
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Rulltårta:

  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda samman alla torra ingredienser.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
  • Tillsätt mjölken och rör ihop försiktigt.
  • Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter.
  • Strö kardemummasocker över ytan och vänd sedan kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Ta försiktigt bort bakplåtspappret från kakan och låt sedan svalna.

Fyllning:

  • Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg över i en kastrull med syltsocker och limesaft. Koka i några minuter tills jordgubbarna går att mosa sönder. Lägg över i en skål och låt svalna.
  • Vispa ihop mascarpone med grädde, florsocker och vaniljsocker till en tjock grädde.
  • Bred ut hälften av grädden i ett jämnt lager på rulltårtsbotten.
  • Stryk ut jordgubbskompotten ovanpå. Rulla ihop från långsidan.
  • Lägg upp resten av mascarponegrädden i en spritspåse med valfri tyll. Spritsa på rulltårtan och dekorera med jordgubbar.