Go Back
+ servings
Print
Inga röster än

Kolbulle

Upptäck klassisk svensk vildmarksmat med detta enkla recept på kolbulle. Krispigt rimmat fläsk och pannkaksliknande smet som gräddas över öppen eld – perfekt för ditt nästa utomhusäventyr!
Total tid40 minuter
Måltid: Barnvänligt, Lunch, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: laga mat över öppen eld, laga mat ute
Yield: 4 portioner
Calories: 973kcal

Equipment

  • Öppen eld
  • Jägarpanna

Materials

  • 6 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat sidfläsk
  • Flytande margarin att steka i

Tillbehör

  • Lingonsylt eller rårörda lingon

Instruktioner

  • Om du inte redan har gjort det, så se till att tända en brasa som du kan laga din kolbulle över.
  • Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt salt och 4 dl vatten.
    Vispa tills du har en jämn och klumpfri smet.
  • Tillsätt resten av vattnet och vispa tills du har en fin och jämn smet.
  • Tärna fläsket i lagom stora bitar. Det är lite av en smaksak hur stort man vill att fläsket skall vara.
  • Börja sedan med att bryna lite fläsk i din jägarpanna över den öppna elden. Ha gärna i lite flytande margarin.
    Gjutjärnspanna med stekt bacon som fräser på en grill.
  • När fläsket är knaperstekt, så slår du på smet så att du får en lagom tjock kolbulle.
  • Stek den tills att smeten har stelnat på ovansidan och du har fått en fin färg i botten.
    Tänk på att hålla koll på värmen. Kör du över direkt eld hela tiden finns risken att du bränner den, så här måste du ha lite känsla.
  • Vänd sedan din kolbulle och låt den gräddas klart. Cirka 5 minuter skulle jag gissa.
    Två stekpannor med kolbulle och bacon som tillagas på en grill.
  • Lägg upp på tallrik direkt och servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Nutrition

Kalorier: 973kcal | Carbohydrates: 95g | Protein: 22g | Fat: 54g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 25g | Kolesterol: 72mg | Natrium: 139mg | Kalium: 319mg | Fiber: 3g | Socker: 0,3g | Vitamin A: 10IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 28mg | Järn: 6mg