Kolbulle
Upptäck klassisk svensk vildmarksmat med detta enkla recept på kolbulle. Krispigt rimmat fläsk och pannkaksliknande smet som gräddas över öppen eld – perfekt för ditt nästa utomhusäventyr!
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Barnvänligt, Lunch, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: laga mat över öppen eld, laga mat ute
Yield: 4 portioner
Calories: 973kcal
- 6 dl vatten
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 400 g rimmat sidfläsk
- Flytande margarin att steka i
Tillbehör
- Lingonsylt eller rårörda lingon
Om du inte redan har gjort det, så se till att tända en brasa som du kan laga din kolbulle över.
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt salt och 4 dl vatten.Vispa tills du har en jämn och klumpfri smet. Tillsätt resten av vattnet och vispa tills du har en fin och jämn smet.
Tärna fläsket i lagom stora bitar. Det är lite av en smaksak hur stort man vill att fläsket skall vara.
Börja sedan med att bryna lite fläsk i din jägarpanna över den öppna elden. Ha gärna i lite flytande margarin.
När fläsket är knaperstekt, så slår du på smet så att du får en lagom tjock kolbulle.
Stek den tills att smeten har stelnat på ovansidan och du har fått en fin färg i botten.Tänk på att hålla koll på värmen. Kör du över direkt eld hela tiden finns risken att du bränner den, så här måste du ha lite känsla. Vänd sedan din kolbulle och låt den gräddas klart. Cirka 5 minuter skulle jag gissa.
Lägg upp på tallrik direkt och servera med lingonsylt eller rårörda lingon.
Kalorier: 973kcal | Carbohydrates: 95g | Protein: 22g | Fat: 54g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 6g | Enkelomättat fett: 25g | Kolesterol: 72mg | Natrium: 139mg | Kalium: 319mg | Fiber: 3g | Socker: 0,3g | Vitamin A: 10IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 28mg | Järn: 6mg