Go Back
+ servings
En ugnsgratäng med kycklingfiléer toppade med fetaost i en glasform.
Print
Inga röster än

Krämig kycklinggratäng med potatis

Måltid: Huvudrätt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: enkla kycklingrätter, enkla kycklingrecept, kyckling, vardagsmat
Yield: 4

Materials

  • 40 g smör till stekning
  • 1 dl rapsolja till stekning
  • 1 gul lök finhackad
  • 2 vitlöksklyftor finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 10 potatisar medelstora skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 kycklingfiléer
  • smör till stekning
  • olja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 förp fetaost
  • färsk basilika

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, chili och vitlök, låt svettas i någon minut.
  • Tillsätt de tunt skivade potatisarna. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde, kycklingbuljong, basilika och oregano. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form.
  • Salta och peppra kycklingfiléerna och stek i en stekpanna på hög värme så dom får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti.
  • Skär filéerna i skivor och lägg ovanpå gratängen.
  • Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills kycklingfiléerna är färdiga. Riv fetaosten och sprid över, lägg tillbaka formen i ugnen tills osten har fått en gyllene yta.
  • Toppa med färsk basilika och servera med en god sallad!