Krämig svampsoppa
Krämig svampsoppa med skogssvamp, chili och timjan. Serveras med knaperstekt bacon och en klick crème fraiche. Perfekt för en värmande höstmiddag!
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt, Lättlagat, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: från skog till bord, kantarellsoppa, trattkantarellsoppa, värmande soppa
Yield: 4 portioner
Calories: 330kcal
- 1 msk Smör
- 400 g färsk skogssvamp kantareller, trumpetsvamp eller trattkantareller
- 1 st schalottenlök
- 3 st vitlöksklyftor
- ½ st röd chili
- ½ kruka färsk timjan eller 2msk torkad timjan
- 1 msk dijonsenap
- 1 liter svampbuljong
- 3 msk kantarellfond
- 1 dl vitt vin
- 3 dl matlagningsgrädde
- Vitvinsvinäger
- Salt efter smak
- Vitpeppar efter smak
Topping
- Tärnat knaperstekt bacon & crème fraiche till garnering.
Börja med att koka upp 1 liter Svampbuljong i en kastrull.
Skiva svamp, chili, vitlök & schalottenlök i lämpliga skivor.
Fräs bort vätskan från svampen.
Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök & chili och fräs dem mjuka.
Häll i buljong, fond, timjan, dijonsenap & matlagningsgrädden. Rör om och låt sjuda i ca 20 min eller tills du nåt önskad krämighet i soppan.
Smaka av med salt, peppar & vitvinsvinäger.
Mixa soppan med stavmixer.
Toppa & servera soppan med crème fraiche & ett gott bröd till.
Denna krämiga svampsoppan är ett grundrecept som du kan använda dig av till att göra olika sorters svampsoppa. Du kan välja att göra en klassisk kantarellsoppa genom att bara använda dig av gula kantareller, eller så gör du en trattkantarellsoppa genom att använda trattkantareller.
Det är din egen smak som avgör och vad du har hittat för svamp. :)
Kalorier: 330kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 4g | Fat: 28g | Mättat fett: 17g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,01g | Kolesterol: 85mg | Natrium: 1031mg | Kalium: 603mg | Fiber: 4g | Socker: 6g | Vitamin A: 1664IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 70mg | Järn: 4mg