Go Back
+ servings
Kycklinggryta med citronskivor, oliver och örter i en gryta med en träsked.
Print
Inga röster än

Kycklinggryta med vitlök, citron och timjan

Här kommer en supergod vardagsgryta som ni kommer älska, inte minst barnen! Den är kanonenkel, tar kanske 45 min och kan serveras till ris, potatis, pasta och allt möjligt.
Active Time45 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Barnvänligt, Huvudrätt, Kycklingrecept, Lunch, Storkok
Kök: Skandinaviskt
Keyword: enkla kycklingrätter, enkla kycklingrecept, kyckling, smakrik kycklinggryta
Yield: 4 portioner

Materials

  • ca. 700 g kycklinglårfilé
  • Olivolja
  • 1 st stor gul lök finhackad
  • 2 st stora vitlöksklyftor finhackad
  • Smör
  • ca. 1 msk mjöl
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • ca. 2 dl parmesanost riven
  • 3 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1,5-2 dl vitt vin
  • 1 st citron
  • 1 burk gröna oliver
  • champinjoner små
  • Färsk timjan
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Salta och peppra kycklingen. Värm upp en panna eller gjutjärnsgryta med olivolja. Stek kycklingbitarna ca 5-6 min på varje sida. Lägg åt sidan.
  • Stek champinjonerna och lägg åt sidan.
  • I samma panna slänger du ner lite smör, kanske en matsked. Stek först den gula löken i ca 2 minuter, sedan tillsätter du vitlöken i någon minut.
  • Strö på mjöl och låt gå ytterligare någon minut innan du häller i vitt vin, grädde och vatten. Tillsätt buljongtärningarna. Låt puttra på svag värme.
  • Smaka av med salt, peppar och parmesanost.
  • Skär några skivor av citronen och lägg i grytan tillsammans med några färska grenar timjan. Citronskivorna bör inte ligga i för länge, kan lätt bli för syrligt. Smaka av och lyft bort dem när du känner att det smakar gott. Men det måste fortfarande SMAKA citron!
  • När det smakar bra så tillsätter du kycklingen, champinjoner och burk gröna oliver i grytan och låg puttra på svag värme i några minuter.
  • Servera med ris, pasta eller potatis.

Anteckning

Gör dubbel eller trippel gryta så får du ett ordentligt storkok för hela veckan!