Go Back
+ servings
En portion lasagne med köttfärs, ost och grönsaker på en tallrik.
Print
Inga röster än

Lasagne

Klassisk lasagne med lager av krämig bechamelsås, köttfärssås och ost – en perfekt måltid för hela familjen!
Total tid1 timme
Måltid: Barnvänligt, Buffé/plockmat, Gratänger, Huvudrätt, Köttfärsrecept, Middagstips, Pasta
Kök: Italienskt
Yield: 8 portioner

Materials

  • Lasagneplattor

BECHAMEL

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk muskot
  • 2 tsk malen vitpeppar
  • salt efter smak

KÖTTFÄRSSÅS

  • 400 g nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar finhackad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g passerade tomater av bättre sort
  • 3 dl vatten
  • 1 dl balsamicovinäger
  • 2 msk ketchup
  • 1 dl färsk basilika finhackad
  • Salt & peppar efter smak

Instruktioner

Bechamelsås

  • Börja med att smälta smöret i en kastrull. När det börjar fräsa så tillsätt mjölet under vispning. Du ska få en krämig nästan kornig röra i kastrullen.
  • Vispa i mjölken & tillsätt riven ost.
  • Låt koka upp, smaka av med salt & vitpeppar.

Köttfärssås

  • Fräs löken i olivolja. Låt fräsa i 5-6 min.
  • Tillsätt nötfärsen. Stek tills färsen får färg. Sedan i med tomatpuré, låt fräsa någon minut, för att få bort beskan i den.
  • Tillsätt passerade tomater & vatten (Ta vattnet i förpackningen från tomaterna så du får ur allt ur den) samt ketchup & balsamicovinäger & färsk basilika.
  • Låt sjuda på låg värme till önskad mustighet.

Montering

  • Olja in en ugnsform med olivolja och varva med bechamel, bolognese och lasagneplattor. Brukar kunna få till minst 5 lager iaf. Den ska vara rejäl. Se till att avsluta med både köttfärs & bechamel. Toppa med massor av riven ost. Jag körde grana padano & gouda ikväll.
  • Kör i ugnen på 225 grader tills lasagnen fått fin färg och pastan är mjuk. Tar ca 30-35 min.
  • Servera med sallad!