Lökgratinerad fläskytterfilé
En riktigt god rätt som passar fint både som vardagsmat och som festligare bjudmat!
Måltid: Barnvänligt, Gratänger, Huvudrätt, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: god köttgratäng, recept med fläskytterfilé
Yield: 6 portioner
Calories: 928kcal
- 800 g fläskytterfilé
- 400 g gul lök
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 msk torkad timjan
- 3 msk tamarisoja
- 1 dl vatten
- 2 msk balsamvinäger
- 1 msk kalvfond
- 2 dl creme fraiche
- 5 dl grädde
- 2 dl riven ost
- 50 g smör till stekning
- 3 msk rapsolja till stekning
Sätt ugnen på 225°C (Varmluft).
Skiva köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Bryn köttet i en stor stekpanna. Krydda med lite örtsalt och svartpeppar. Lägg över dom i en ugnsfast form.
Skiva löken under tiden som du bryner köttet.
Lägg i lite extra smör i samma stekpanna som du har brynt köttet i och lägg i löken. Låt den ligga och fräsa mjuk i cirka fem minuter.
Tillsätt alla övriga ingredienser förutom den rivna osten. Låt allt stå och sjuda cirka fem minuter.
Smaka av såsen och krydda upp lite extra om det behövs. Häll den sedan över köttet.
Fördela den rivna osten över och ställ in i ugnen och gratinera cirka 15-20 minuter tills det att du har fått en fin färg på allt.
Ta ut och servera med ris och en blandsallad.
Kalorier: 928kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 34g | Fat: 83g | Mättat fett: 44g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 26g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 261mg | Natrium: 411mg | Kalium: 633mg | Fiber: 1g | Socker: 7g | Vitamin A: 1994IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 362mg | Järn: 2mg