Go Back
+ servings
Gratinerad fläskytterfilé med lök i en ugnsform, täckt med ett gyllene lager av ost.
Print
5 av 1 röst

Lökgratinerad fläskytterfilé

En riktigt god rätt som passar fint både som vardagsmat och som festligare bjudmat!
Total tid1 timme
Måltid: Barnvänligt, Gratänger, Huvudrätt, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: god köttgratäng, recept med fläskytterfilé
Yield: 6 portioner
Calories: 928kcal

Materials

  • 800 g fläskytterfilé
  • 400 g gul lök
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 3 msk tamarisoja
  • 1 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk kalvfond
  • 2 dl creme fraiche
  • 5 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • 50 g smör till stekning
  • 3 msk rapsolja till stekning

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C (Varmluft).
  • Skiva köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
  • Bryn köttet i en stor stekpanna. Krydda med lite örtsalt och svartpeppar. Lägg över dom i en ugnsfast form.
    Fläskytterfiléer som steks i en metallpanna med gyllenbrun yta.
  • Skiva löken under tiden som du bryner köttet.
  • Lägg i lite extra smör i samma stekpanna som du har brynt köttet i och lägg i löken. Låt den ligga och fräsa mjuk i cirka fem minuter.
    En kastrull med stekta lökar som är gyllenbruna och mjuka.
  • Tillsätt alla övriga ingredienser förutom den rivna osten. Låt allt stå och sjuda cirka fem minuter.
    En kastrull med lökgratinerad fläskytterfilé i en krämig sås.
  • Smaka av såsen och krydda upp lite extra om det behövs. Häll den sedan över köttet.
  • Fördela den rivna osten över och ställ in i ugnen och gratinera cirka 15-20 minuter tills det att du har fått en fin färg på allt.
    En ugnsform med gratinerad fläskytterfilé täckt av lök och riven ost.
  • Ta ut och servera med ris och en blandsallad.

Nutrition

Kalorier: 928kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 34g | Fat: 83g | Mättat fett: 44g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 26g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 261mg | Natrium: 411mg | Kalium: 633mg | Fiber: 1g | Socker: 7g | Vitamin A: 1994IU | Vitamin C: 7mg | Kalcium: 362mg | Järn: 2mg