Luftiga vallmofrallor
Luftiga vallmofrallor med krispig skorpa – enkla att baka och perfekta till frukost. Kan varieras med sesamfrön, linfrön eller kalljäsas för extra smak!
Måltid: Bröd & kex, Frukost
Kök: Skandinaviskt
Keyword: gott frukostbröd, nybakat bröd, nybakat till frukost
Yield: 24 st
- 750 g vetemjöl
- 450 g rågsikt
- 60 g färsk jäst
- 9 dl -10 dl kallt vatten
- 1 msk brödsirap
- 1¼ msk salt
Topping
- ½ dl varmt vatten
- 1 msk brödsirap
- 4 msk vallmofrö
Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den i 9 dl kallt vatten tillsammans med sirapen.
Tillsätt båda mjölsorterna och salt, och arbeta degen tills den blir smidig. Om degen känns för fast, tillsätt lite mer vatten. Knåda degen i en matberedare med degkrok i cirka 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i en timme. Under tiden kan du sätta ugnen på högsta temperatur (hos mig 275ºC) och värma upp en baksten om du använder en sådan.
När degen har jäst klart, stjälp upp den på en mjölad arbetsyta. Pudra över lite mjöl och vik degen några gånger för att pressa ut luften. Låt den vila i 10 minuter.
Sträck ut degen med fingrarna och forma en rektangel. Dela den i 24 bitar och lägg dem på en mjölad yta. Täck med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Under tiden blandar du varmt vatten med sirap. När bröden har jäst klart och vattnet är ljummet, pensla dem och strö över vallmofrön.
Om du bakar bröden på en vanlig plåt, klä den med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 12 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200ºC och baka i ytterligare 5–8 minuter tills bröden är gyllene och genomgräddade.