Go Back
+ servings
Flera luftiga vallmofrallor med grönsaker och en kopp te med tepåse.
Print
Inga röster än

Luftiga vallmofrallor

Luftiga vallmofrallor med krispig skorpa – enkla att baka och perfekta till frukost. Kan varieras med sesamfrön, linfrön eller kalljäsas för extra smak!
Total tid2 timmar
Måltid: Bröd & kex, Frukost
Kök: Skandinaviskt
Keyword: gott frukostbröd, nybakat bröd, nybakat till frukost
Yield: 24 st

Materials

  • 750 g vetemjöl
  • 450 g rågsikt
  • 60 g färsk jäst
  • 9 dl -10 dl kallt vatten
  • 1 msk brödsirap
  • msk salt

Topping

  • ½ dl varmt vatten
  • 1 msk brödsirap
  • 4 msk vallmofrö

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en stor bunke och lös upp den i 9 dl kallt vatten tillsammans med sirapen.
  • Tillsätt båda mjölsorterna och salt, och arbeta degen tills den blir smidig. Om degen känns för fast, tillsätt lite mer vatten. Knåda degen i en matberedare med degkrok i cirka 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  • Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i en timme. Under tiden kan du sätta ugnen på högsta temperatur (hos mig 275ºC) och värma upp en baksten om du använder en sådan.
  • När degen har jäst klart, stjälp upp den på en mjölad arbetsyta. Pudra över lite mjöl och vik degen några gånger för att pressa ut luften. Låt den vila i 10 minuter.
  • Sträck ut degen med fingrarna och forma en rektangel. Dela den i 24 bitar och lägg dem på en mjölad yta. Täck med en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Under tiden blandar du varmt vatten med sirap. När bröden har jäst klart och vattnet är ljummet, pensla dem och strö över vallmofrön.
  • Om du bakar bröden på en vanlig plåt, klä den med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 12 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200ºC och baka i ytterligare 5–8 minuter tills bröden är gyllene och genomgräddade.