Marängsvissglasstårta
En marängsvissglasstårta blir alltid succé på vilket kalas som helst!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fest glasstårta, fika, kalas, sommarfika, sommartårta, tårta, tårtor
Yield: 10
Calories: 173kcal
Förberedelser:
- 1 förp marängbotten
- 4 dl grädde
- 1 burk kondenserad mjölk
- 1 burk karamelliserad mjölk
- 1 nypa vaniljpulver
Chokladsås:
- 1 msk smör
- 2,5 msk kakao
- 1 msk sirap
- 3 msk socker
- 1 dl grädde
Förberedelser:
Vispa grädden tills den börjar tjockna något.
Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa till en tjock och fluffig smet.
Tillsätt vaniljpulver.
Fäst tårtplast eller bakplåtspapper runt kanterna på formen.
Skär till en av marängbottnarna så att den passar i formen och lägg den i botten på formen.
Häll hälften av glassmeten i formen.
Fördela klickar av den karamelliserade mjölken i smeten, tryck ner lite. Krossa lite maräng och fördela ovanpå.
Häll sedan resten av glassmeten i formen.
Klicka ner lite till av den karamelliserade mjölken runtom i smeten och ställ sedan formen i frysen tills den är helt genomfryst.
Chokladsås:
Smält smöret.
Tillsätt sirap, kakao, socker och grädde.
Låt koka ihop och rör till en blank sås. Låt svalna.
Servering:
Vispa grädden fluffig.
Ta fram glasstårtan och lägg den på ett fat.
Fördela skivad banan och krossad maräng ovanpå tårtan.
Spritsa eller bred grädden över.
Toppa med skivad banan och lite av chokladsåsen.
Ringla slutligen över lite karamelliserad mjölk.
Servera resten av chokladsåsen vid sidan om.
Kalorier: 173kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 1g | Fat: 18g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0,003g | Kolesterol: 57mg | Natrium: 15mg | Kalium: 52mg | Fiber: 0,1g | Socker: 2g | Vitamin A: 738IU | Vitamin C: 0,3mg | Kalcium: 34mg | Järn: 0,1mg