Marockanska köttbullar i tomatsås
Kryddiga marockanska lammköttbullar i tomatsås med kikärtor, serverade med couscous och myntayoghurt.
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt, Köttfärsrecept, Lättlagat, Mejerifritt, Storkok
Kök: Afrikanskt
Keyword: lammköttbullar, recept med lammfärs
Yield: 4 portioner
Calories: 995kcal
KÖTTBULLAR:
- Olivolja extra virgin, till stekning
- 500 g lammfärs
- 2 tsk ras el hanout
- 2 msk persilja finhackad
- 1 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor finhackade/rivna
- 0,5 rödlök finhackad
- 1 ägg
- 1 dl brödsmulor
TOMATSÅS:
- 1 rödlök finhackad
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 1 msk harissapasta
- Zest från 1 citron
- 400 g krossade tomater
- 2 dl kycklingbuljong
- 400 g kikärtor
- 1 msk flytande honung
COUSCOUS:
- 3 dl couscous
- 3 dl vatten
- 1 dl bladpersilja finhackad
- Zest från 1 citron
MYNTAYOGHURT:
- 3 msk grekisk yoghurt
- 1 msk torkad mynta
- 1 tsk salt
Köttbullarna
Börja med köttbullarna och blanda samman alla ingredienser i en skål.
Forma köttbullar och stek på medelvärme tills de får fin färg. Ställ sedan åt sidan.
I samma panna fräs rödlök och vitlök mjukt.
Tillsätt harissa pasta och citron zest. Låt fräsa 1 minut.
Tillsätt krossade tomater och kycklingbuljongen.
Blanda och lägg ner köttbullarna i såsen.
Låt reducera ned och få en krämig konsistens.
Kalorier: 995kcal | Carbohydrates: 120g | Protein: 48g | Fat: 36g | Mättat fett: 14g | Fleromättat fett: 5g | Enkelomättat fett: 14g | Transfett: 0,01g | Kolesterol: 134mg | Natrium: 709mg | Kalium: 1326mg | Fiber: 16g | Socker: 14g | Vitamin A: 2489IU | Vitamin C: 48mg | Kalcium: 238mg | Järn: 11mg