Go Back
+ servings
En macka med svampfyllning och riven ost på en blå tallrik.
Print
Inga röster än

Mats "Håll käften macka"

Total tid20 minuter
Måltid: Fika, Kött, Lättlagat, Lunch, Smårätter, Smörgåsar
Kök: Skandinaviskt
Keyword: comfort food, kantarellmacka, nattamat, vickning
Yield: 6 portioner
Calories: 452kcal

Materials

  • 100 g smör
  • 200 g kantareller
  • 200 g lövbiff strimlad
  • 3 st schalottenlökar finhackade
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl färsk salvia eller timjan finhackad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk viltfond eller Kantarellfond
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • Citronsaft
  • Riven parmesan
  • Salt
  • Peppar
  • 6 skivor bröd

Instruktioner

  • Fräs ur vätskan ur kantarellerna och smörstek dem knapriga i hälften av smöret. Ställ åt sidan.
  • Stek lövbiffen i resten av smöret så den får fin färg, tillsätt löken och salvian. Låt bli mjukt.
  • Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt dijonsenap, viltfond och matlagningsgrädde. Låt gå ihop och bli stabbigt.
  • Smaka upp med citronsaft, salt & svartpeppar.
  • Skeda upp stuvningen på rostat bröd, toppa med massor av riven parmesan och lite persilja!

Anteckning

Vill du göra det till en glutenfri håll käften macka så kan du reda med maizena, ta glutenfritt bröd och glutenfri soja.
Tycker du inte om kantareller eller inte har lyckats få tag i det så kan du självklart använda annan svamp.

Nutrition

Kalorier: 452kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 10g | Fat: 43g | Mättat fett: 26g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 12g | Transfett: 1g | Kolesterol: 132mg | Natrium: 153mg | Kalium: 387mg | Fiber: 2g | Socker: 2g | Vitamin A: 1402IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 146mg | Järn: 3mg