Go Back
+ servings
Mazariner dekorerade med royal icing, svarta bär och röda vinbär.
Print
Inga röster än

Mazariner med royal icing och blomsterströssel

Fira mazarinens dag 10 januari med en klassiker! Mördeg, mandelfyllning, lyxig glasyr och toppat med bär.
Total tid1 timme
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, mazarin, sommarfika, svensk fika, svenskt fika
Yield: 24

Materials

Mördeg:

  • 4,5 dl mjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör kallt

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör rumsvarmt
  • 3 ägg

Glasyr:

  • 2 äggvitor
  • 2,75 dl florsocker

Dekoration:

  • björnbär
  • röda vinbär
  • blomsterströssel

Instruktioner

Mördeg:

  • Sätt ugnen på 190 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna.
  • Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
  • Arbeta ihop till en deg utan att knåda, den ska bara gå ihop.
  • Mjöla en yta och kavla ut degen, ca 2 mm tjock.
  • Stansa ut rundlar (t.ex. med ett upp och nedvänt glas) och tryck ut degen i formarna.
  • Ställ i kylen.

Fyllning:

  • Riv mandelmassan grovt.
  • Tillsätt smöret och blanda ihop. Blanda sedan i ett ägg i taget.
  • Fyll 2/3 av varje form, enklast genom att spritsa.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 14 minuter.
  • För att få en platt yta på mazarinerna så vänd formarna upp och ned på ett underlag med bakplåtspapper på. Låt mazarinerna svalna, ta bort formarna och vänd dem sedan på rätt håll igen.

Glasyr:

  • Vispa äggvitorna styva med elvisp, ca 2 minuter.
  • Blanda i florsocker och vispa ihop till en slät och vit glasyr, det tar några minuter.
  • Glasera mazarinerna, antingen genom att bre på glasyren eller spritsa.

Dekoration:

  • Toppa med björnbär, vinbär och blomsterströssel.

Anteckning

För riktigt vit glasyr gör jag royal icing, glasyr med äggvita (istället för vatten).
Ett tips är att använda runda engångsformar av aluminium. Då kan du kan stansa ut rundlar av mördeg vilket gör det lättare att klä formarna och få jämna kanter. Engångsformar gör att mazarinerna lätt lossnar.