Mjuk pepparkaka i långpanna
Mjuk pepparkaka i långpanna: en saftig och kryddig klassiker med kanel, ingefära och nejlikor. Perfekt för stora sällskap och enkel att baka. En favorit till jul!
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätter, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julbakning
Yield: 10 rutor
Calories: 604kcal
1 Långpanna 25x35
Bakplåtspapper
Elvisp
Bunke
Pepparkakan
- 175 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl brun farin strö
- 240 g vetemjöl
- 1 msk kanel
- 1,5 tsk malen ingefära
- 1,5 tsk malen nejlika
- 1 tsk nystött kardemumma
- 1 tsk bikarbonat
- 2 dl gräddfil
- 100 g lingonsylt
Pepparkakan
Smält smöret och låt svalna.
Blanda ner gräddfil och lingonsylt i smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ner övriga ingredienser växelvis i äggsmeten.
Häll smeten i långpannan klädd med bakplåtspapper.
Grädda på 175 grader tills en sticka kommer ut just och just torr, ca 20-25 minuter beroende på ugn.
Låt kallna helt.
Frostingen
Vispa smöret ca 5 minuter.
Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
Vispa sedan ner färskost till en fluffig frosting.
Bred frostingen över den kalla kakan.
Dela upp i lagom stora bitar, 10-14 bitar beroende på storlek är rätt lagom.
Kalorier: 604kcal | Carbohydrates: 75g | Protein: 5g | Fat: 33g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 1g | Kolesterol: 92mg | Natrium: 279mg | Kalium: 112mg | Fiber: 1g | Socker: 54g | Vitamin A: 1087IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 65mg | Järn: 1mg