Go Back
+ servings
En bit mjuk pepparkaka i långpanna med vit glasyr och röda bär på toppen.
Print
Inga röster än

Mjuk pepparkaka i långpanna

Mjuk pepparkaka i långpanna: en saftig och kryddig klassiker med kanel, ingefära och nejlikor. Perfekt för stora sällskap och enkel att baka. En favorit till jul!
Total tid40 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätter, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Sötsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julbakning
Yield: 10 rutor
Calories: 604kcal

Equipment

  • 1 Långpanna 25x35
  • Bakplåtspapper
  • Elvisp
  • Bunke

Materials

Pepparkakan

  • 175 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl brun farin strö
  • 240 g vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 dl gräddfil
  • 100 g lingonsylt

Frosting

Instruktioner

Pepparkakan

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Blanda ner gräddfil och lingonsylt i smöret.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda ner övriga ingredienser växelvis i äggsmeten.
  • Häll smeten i långpannan klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda på 175 grader tills en sticka kommer ut just och just torr, ca 20-25 minuter beroende på ugn.
  • Låt kallna helt.

Frostingen

  • Vispa smöret ca 5 minuter.
  • Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
  • Vispa sedan ner färskost till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över den kalla kakan.
  • Dela upp i lagom stora bitar, 10-14 bitar beroende på storlek är rätt lagom.

Nutrition

Kalorier: 604kcal | Carbohydrates: 75g | Protein: 5g | Fat: 33g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 8g | Transfett: 1g | Kolesterol: 92mg | Natrium: 279mg | Kalium: 112mg | Fiber: 1g | Socker: 54g | Vitamin A: 1087IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 65mg | Järn: 1mg