Go Back
+ servings
Mandelrutor med gyllene yta och strödda mandelspån på toppen.
Print
Inga röster än

Mormor Elins Mandelrutor

Så mycket nostalgi och barndom, minns tydligt doften från mormors kök, och älskade dem redan nu, en favorit också i vuxen ålder
Total tid1 timme 15 minuter
Måltid: Bakning, Långpanna
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 15

Equipment

  • 1 form 20x20 cm

Materials

Kaka:

  • 200 g smör mjukt, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 msk sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ingefära

Fyllning:

  • 300 g mandelmassa riven
  • 1 äggvita
  • 3 droppar bittermandelarom

Topping:

  • 1 dl mandel försiktigt rostad i en stekpannan

Instruktioner

Kaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör, strösocker och sirap till en smet i en bunke.
  • Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära. Häll ner blandningen i smeten och jobba ihop till en deg med händerna.
  • Dela degen på mitten och tryck ut den ena halvan i botten på en form med bakplåtspapper.

Fyllning:

  • Blanda riven mandelmassa med äggvita och bittermandelarom med händerna.
  • Fördela fyllningen med fuktiga händer jämnt över degen i formen. Fördela sedan återstående deg över fyllningen. det behöver inte göras så noga då den flyter ut.

Topping:

  • Toppa med rikliga mängder rostad mandel.
  • Grädda 15-16 minuter mitt i ugnen.
  • Låt svalna ordentligt innan du placerar den 30 minuter i kylen.
  • Skär upp kakan i lagom stora rutor.
  • Kakan går bra att frysa in.