Mormor Elins Mandelrutor
Så mycket nostalgi och barndom, minns tydligt doften från mormors kök, och älskade dem redan nu, en favorit också i vuxen ålder
Total tid1 timme t 15 minuter minuter
Måltid: Bakning, Långpanna
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 15
Kaka:
- 200 g smör mjukt, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 4 msk sirap
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk ingefära
Fyllning:
- 300 g mandelmassa riven
- 1 äggvita
- 3 droppar bittermandelarom
Topping:
- 1 dl mandel försiktigt rostad i en stekpannan
Kaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap till en smet i en bunke.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära. Häll ner blandningen i smeten och jobba ihop till en deg med händerna.
Dela degen på mitten och tryck ut den ena halvan i botten på en form med bakplåtspapper.
Fyllning:
Blanda riven mandelmassa med äggvita och bittermandelarom med händerna.
Fördela fyllningen med fuktiga händer jämnt över degen i formen. Fördela sedan återstående deg över fyllningen. det behöver inte göras så noga då den flyter ut.
Topping:
Toppa med rikliga mängder rostad mandel.
Grädda 15-16 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna ordentligt innan du placerar den 30 minuter i kylen.
Skär upp kakan i lagom stora rutor.
Kakan går bra att frysa in.