Go Back
+ servings
Morotsbröd skuret i fyrkantiga bitar, toppat med pumpakärnor och mjöl.
Print
Inga röster än

Morotsbröd i långpanna

Ett saftigt och smakrikt bröd med morot som bakas i långpanna. Det här brödet bakas med lite jäst och får istället jäsa sakta i rumsvärme under flera timmar, för att sedan sättas på paus i kylskåpet över natten. Grädda sedan direkt på morgonen och få nygräddat bröd till frukost!
Active Time20 minuter
Total tid3 timmar 20 minuter
Måltid: Bröd & kex, Långpanna
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd, bröd med morötter, brödrecept, enkelt bröd, hembakat bröd, lättbakat bröd, nybakat bröd
Yield: 15

Materials

  • 10 g jäst
  • 500 g vatten kallt
  • 480 g vetemjöl 8 dl
  • 120 g rågmjöl 2 dl
  • 100 g havregryn 2,5 dl
  • 200 g morot riven
  • 20 g honung 1 msk
  • 1,5 tsk salt
  • t.ex. havrekli och pumpafrö att toppa med

Instruktioner

  • Lös upp jästen i kallt vatten. Rör ihop med övriga ingredienser till en kladdig deg.
  • Täck skålen med en bakduk och låt vila i rumsvärme ca 1 timme.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla ihop degen med en degskrapa. Låt vila ca 30 minuter.
  • Klä en långpanna (på bilderna användes 25x35 cm) med bakplåtspapper.
  • Kavla ut degen och flytta över den i formen eller tryck ut den direkt i formen med händerna.
  • Låt jäsa i rumsvärme ca 3-4 timmar tills degen tydligt har stigit i formen. Ställ in i kylskåpet över natten.
  • Värm ugnen till 225 grader. Skär ut rutor i brödet. Spraya över eller pensla med lite vatten och toppa sen med frön eller havrekli.
  • Grädda brödet i 25-30 minuter.