Morotsbröd i långpanna
Ett saftigt och smakrikt bröd med morot som bakas i långpanna. Det här brödet bakas med lite jäst och får istället jäsa sakta i rumsvärme under flera timmar, för att sedan sättas på paus i kylskåpet över natten. Grädda sedan direkt på morgonen och få nygräddat bröd till frukost!
Active Time20 minuter minuter
Total tid3 timmar t 20 minuter minuter
Måltid: Bröd & kex, Långpanna
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd, bröd med morötter, brödrecept, enkelt bröd, hembakat bröd, lättbakat bröd, nybakat bröd
Yield: 15
- 10 g jäst
- 500 g vatten kallt
- 480 g vetemjöl 8 dl
- 120 g rågmjöl 2 dl
- 100 g havregryn 2,5 dl
- 200 g morot riven
- 20 g honung 1 msk
- 1,5 tsk salt
- t.ex. havrekli och pumpafrö att toppa med
Lös upp jästen i kallt vatten. Rör ihop med övriga ingredienser till en kladdig deg.
Täck skålen med en bakduk och låt vila i rumsvärme ca 1 timme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla ihop degen med en degskrapa. Låt vila ca 30 minuter.
Klä en långpanna (på bilderna användes 25x35 cm) med bakplåtspapper.
Kavla ut degen och flytta över den i formen eller tryck ut den direkt i formen med händerna.
Låt jäsa i rumsvärme ca 3-4 timmar tills degen tydligt har stigit i formen. Ställ in i kylskåpet över natten.
Värm ugnen till 225 grader. Skär ut rutor i brödet. Spraya över eller pensla med lite vatten och toppa sen med frön eller havrekli.
Grädda brödet i 25-30 minuter.