Morotscheescake
Saftig morotskaka, ett lager bakad cheesecake, färskostfrosting och salt kolasås, himmel så gott!
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, cheesecake, morotskaka
Yield: 8
Calories: 1108kcal
Morotskaka:
- 3 ägg
- 1,5 dl socker
- 1,5 dl brun farinsocker strö
- 4,5 dl rårivna morötter
- 180 gr vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2,5 tsk kanel
- 1 tsk nymortlad kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 1,5 dl rapsolja
- 0,5 tsk salt
Fyllning:
- 300 gr färskost rumsvarm
- 125 gr crème fraiche rumsvarm
- 1 dl socker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk vetemjöl
Frosting:
- 150 gr smör
- 200 gr färskost
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ev lite grädde
Salt kolasås:
- 100 gr socker
- 40 gr smör (rumsvarmt)
- 30 gr grädde (rumsvarm)
- 2-3 nypa salt
Morotskaka:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda ihop i en bunke alla torra ingredienser.
Bland ner olja och morötter i äggvispet. Vänd ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen på 160 grader i ca 60-75 minuter beroende på form och ugn. Låt kallna helt och dela sedan kakan i två delar.
Fyllning:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop färskost, creme fraiche, socker och mjöl fluffigt i en bunke.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa sakta ner dem.
Klä en 20 cm form med aluminiumfolie och häll i smeten.
Placera en långpanna nederst i ugnen med vatten.
Grädda cheesecaken snäppet under mitten i ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den precis stelnat.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter. Låt kallna och sätta sig helt.
Frosting:
Vispa smöret 5 minuter.
Tillsätt florsockret och vispa lite till.
Vispa i kall färskost och vaniljsocker och vispa till en jämn frosting.
Vispa i lite grädde om så önskas.
Montering:
Dela den kalla botten i två delar. Bred på lite av frostingen på den understa delen.
Placera cheesecakelagret ovanpå.
Lägg på den andra bottendelen och täck sedan hela tårtan med frostingen.
Låt stå några timmar, helst över natten innan servering.
Salt kolasås:
Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en kastrull under omrörning på medelvärme. Ta av från värmen.
Häll försiktigt i grädden och sedan smöret.
Tillsätt salt efter önskemål. Låt sedan svalna helt.
Häll sedan kolasåsen över tårtan.
Jag spacklade tårtan med en liten kant runt om så att kolasåsen hölls ”innanför” frostingen.
Kalorier: 1108kcal | Carbohydrates: 122g | Protein: 10g | Fat: 67g | Mättat fett: 30g | Fleromättat fett: 8g | Enkelomättat fett: 25g | Transfett: 1g | Kolesterol: 230mg | Natrium: 522mg | Kalium: 201mg | Fiber: 1g | Socker: 102g | Vitamin A: 1735IU | Vitamin C: 0,2mg | Kalcium: 123mg | Järn: 2mg